Nonisap bij diabetische wonden

2 december 2016

Door: Fleur Kortekaas

Van veel traditioneel voor wondgenezing bij diabetes gebruikte kruidenmiddelen, zijn de actieve bestanddelen en werkingsmechanismen onbekend. Onderzoekers van de universiteit van Hawaï hebben een tipje van de sluier opgelicht als het om het traditioneel Vietnamese kruid Barleria lupulina en het bekendere gefermenteerde Noni-sap (Morinda citrifolia) gaat. Hun studie wees uit dat de cofactor Nrf2 door deze kruiden wordt geactiveerd om zo diabetische wonden te helen. De transcriptiefactor Nrf2 wordt beschouwd als een van de belangrijkste cellulaire afweermechanismen tegen oxidatieve stress met een bijzondere rol in de regulatie van ontgiftende fase 2 enzymen (Senger & Cao, 2016).

De cellulair biologen testten een grote diversiteit aan planten en constateerden dat alleen bovengenoemde plantextracten Nrf2 het sterkste beïnvloedden; de inductie was vergelijkbaar in sterkte als sulforafaan uit broccoli en curcumine uit geelwortel. De verbindingen in de planten die deze reactie veroorzaken zijn alkyl-catecholen; 4-ethyl catechol en 4-vinyl catechol. Naast activatie van Nrf2 zijn deze organische stoffen ook actieve verbindingen als het gaat om het structuur aanbrengen in endotheliale cellen, het organiseren van nieuwe celstructuren en het reguleren van actineverbindingen. Deze werking is van belang voor weefselherstel en het verminderen van haarvatlekkage.

Het onderzoek werd gefinancierd door het Amerikaanse National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) en het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
Senger, D. R., & Cao, S. (2016). Diabetic Wound Healing and Activation of Nrf2 by Herbal Medicine. Journal of Nature and Science, 2(11). Journal Article.