Amandelen lijken huidveroudering tegen te kunnen gaan

22 Oct, 2019

Rimpels ontstaan na verloop van tijd in de huid door veroudering. Het proces wordt versneld door menopauzale veranderingen en externe milieustressoren (bijv. blootstelling aan de zon, roken en overgewicht). Rimpelvorming treedt op door een verminderde cel- en weefselregeneratie en droogheid. De huid heeft door de veroudering minder proliferatieve capaciteit.

Amandelen zijn een rijke voedingsbron van een scala aan vetzuren, polyfenolen en andere fytochemicaliën met antioxiderende eigenschappen. Het dagelijks eten van een handjevol amandelen heeft een gunstig effect op de bloedvetten. Vanwege de samenstelling van amandelen vermoedden onderzoekers van de universiteit van Californië ook gunstige effecten van de amandel op de huid. Ze bestudeerden de effecten van amandelen op de huidstructuur bij postmenopauzale vrouwen. 20% van de dagelijkse energie inname aan amandelen, gedurende zestien weken, bleek rimpelvorming tegen te gaan.

De werking komt tot stand doordat de bestandsdelen van de amandel de talgklierregulatie verbeteren, de dermis van de huid voeden met goede vetten, vitamine E en antioxidanten. Deze voeding komt ten goede aan de conditie van de opperhuid, waardoor deze beter in staat is zich te beschermen tegen milieustressoren. De amandel leek huidveroudering tegen te kunnen gaan.


Bron:
Foolad, N., Vaughn, A. R., Rybak, I., Burney, W. A., Chodur, G. M., Newman, J. W., … Sivamani, R. K. (2019). Prospective randomized controlled pilot study on the effects of almond consumption on skin lipids and wrinkles. Phytotherapy Research, ptr.6495.