Antioxidantkracht van bramen

30 juli 2018

Door de vele zonuren die we de afgelopen tijd hebben gehad, zijn de bramen (Rubus fruticosus L.) vroeg rijp dit jaar. Het is tussen de bedrijven door een heerlijk klusje om ze te plukken. Ze zijn lekker, verfrissend en hebben volop gezonde eigenschappen. Dit laatste wordt onderschreven in recent onderzoek gepubliceerd in Phytotherapy Research.

Voedingswetenschappers bestudeerden de Italiaanse vruchten en bevestigen hun antioxidatieve, anti-inflammatoire en maagbeschermende eigenschappen (Monforte et al., 2018). Deze komen voornamelijk tot stand door de anthocyanidinen in het fruit. De anthocyanidine-kleurstoffen veranderen van kleur gedurende het rijpingsproces van de braam. De aanvankelijk rode kleurstof in de braam wordt paars onder invloed van veranderingen in de zuurgraad als de vrucht rijpt.

Bronvermelding:
Monforte, M. T., Smeriglio, A., Germanò, M. P., Pergolizzi, S., Circosta, C., & Galati, E. M. (2018). Evaluation of antioxidant, antiinflammatory, and gastroprotective properties of Rubus fruticosus L. fruit juice. Phytotherapy Research, 32(7), 1404–1414.