Blauwe bes-blad bij niet-alcoholische leververvetting

21 Sep, 2020

Naar schatting heeft ongeveer 20 procent van de Nederlandse bevolking niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Door een verstoorde vet- en/of suikerstofwisseling in de lever hoopt vet zich op in de levercellen. De aandoening wordt in de regel veroorzaakt door een ongezonde voeding en leefstijl. Aan de basis van de behandeling liggen dan ook een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging. Kruiden, zoals het blad van de blauwe bes, kunnen ingezet worden ter ondersteuning.

NAFLD is een multifactoriële aandoening, waarbij mitochondriale disfunctie een belangrijke rol speelt. Een verstoring in de cellulaire energiehuishouding leidt tot de vorming van vrije radicalen en ontsteking. Polyfenolen, zoals quercetine, catechine en rutine, werken als antioxidant en kunnen ook de mitochondriale functie beïnvloeden. Nieuw onderzoek laat zien dat het blad van de blauwe bes zeer rijk is aan polyfenolen en dat de combinatie aan polyfenolen in het blad breed werkt op de mitochondriën. De stoffen in het blad van de blauwe bes kunnen de expressie van SIRT-genen, superoxidedismutase en Nrf2 stimuleren, wat leidt tot een betere energiestofwisseling en een verminderde productie van vrije radicalen. Tegelijkertijd kunnen de gevormde vrije radicalen beter onschadelijk worden gemaakt. De wetenschappers concluderen dat toepassing van het blad van de blauwe bes door zijn brede werking zinvol is bij NAFLD en kan bijdragen aan de levergezondheid door het proces van leververvetting om te keren.

Bronvermelding:
Li, Z., Zhang, H., Li, Y., Chen, H., Wang, C., Wong, V. K. W., … & Zhang, W. (2020). Phytotherapy using blueberry leaf polyphenols to alleviate non-alcoholic fatty liver disease through improving mitochondrial function and oxidative defence. Phytomedicine, 153209.