Carnosol uit rozemarijn activeert Nrf2

3 juni 2019

Een rozemarijn-extract met carnosinezuur en carnosol is recent door de Europese Unie goedgekeurd voor gebruik als conserveermiddel. De genoemde stoffen zijn voor 90 procent verantwoordelijk voor de antioxidantactiviteit van rozemarijn. Veel ontstekingsgerelateerde aandoeningen vinden hun oorsprong in een verhoogde oxidatieve belasting van het lichaam. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ontstekingen in de darm en darmkanker. Carnosol uit rozemarijn kan het lichaamseigen antioxidantsysteem activeren en heeft hierdoor positieve effecten op de darmgezondheid.

In reactie op cellulaire stress wordt het antioxidantsysteem geactiveerd via de transcriptiefactor nuclear factor-E2-related factor 2 (Nrf2). Nrf2 kan op zijn beurt het sestrine 2-gen activeren, wat de cel beschermt tegen hypoxie, DNA-schade en oxidatieve stress. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat colorectale tumoren een verlaagde expressie van sestrine 2 vertonen.
Wetenschappers van de universiteit van Illinois (Chicago) hebben in vitro onderzocht of carnosol uit rozemarijn in staat is om Nrf2 te activeren en de sestrine 2-expressie te verhogen in twee verschillende cellijnen van humane darmkankercellen. Carnosol bleek in staat om beiden te doen en bovendien apoptose in de darmkankercellen te induceren.
De wetenschappers concluderen dat rozemarijn een veelbelovend middel is om de darmgezondheid te verbeteren. Temeer omdat er weinig stoffen bekend zijn die sestrine 2 kunnen stimuleren.

De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen.


Bron:
Yan M, Vemu B, Veenstra J, Petiwala SM, Johnson JJ. Carnosol, a dietary diterpene from rosemary (Rosmarinus officinalis) activates Nrf2 leading to sestrin 2 induction in colon cells. Integrative molecular medicine. 2018 Aug;5(4).