Complementaire therapieën bij IBD

11 maart 2019

Van patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, maakt de helft gebruik van complementaire therapieën om de ziekte onder controle te krijgen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Artsen en MDL-specialisten zijn niet altijd goed op de hoogte van de effectiviteit en veiligheid van de gebruikte therapieën. De Europese organisatie voor Crohn en Colitis (ECCO) heeft daarom een uitgebreide review geschreven over deze aspecten. De review biedt een leidraad voor medisch specialisten in hun advies aan IBD-patiënten die gebruikmaken van aanvullende behandelmethoden, evenals voor therapeuten die samenwerken met medici.

De reviewers hebben gekeken naar kruidengeneesmiddelen, orthomoleculaire- en mind-bodytherapieën. Cannabis, curcumine in combinatie met 5-aminosalicylzuur (5-ASA), aloë vera-gel en een kruidenbereiding op basis van mirre, kamille en actieve kool van koffie hebben positieve effecten bij IBD, geven zelden bijwerkingen en worden goed verdragen.
Daartegenover staat dat vitaminen en mineralen onvoldoende duidelijke effecten hebben op het ziekteverloop, ondanks dat tekorten van bijvoorbeeld vitamine D, B12 en vitamine K met grote regelmaat worden aangetoond bij IBD-patiënten.
Wat betreft de angsten, depressie, stress en vermoeidheid van mensen met IBD, kunnen mind-bodytherapieën zoals cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie, meditatie en ontspanning met name de kwaliteit van leven verbeteren en een zinvolle aanvulling op de reguliere therapie vormen.

De hele Engelstalige publicatie met uitgebreide literatuurlijst en beschrijving van de studies is hier te lezen.


Bron:
Torres, J., Ellul, P., Langhorst, J., Mikocka-Walus, A., Barreiro-de Acosta, M., Basnayake, C., … Vavricka, S. R. (2019). European Crohn’s and Colitis Organisation Topical Review on Complementary Medicine and Psychotherapy in Inflammatory Bowel Disease. Journal of Crohn’s and Colitis.