Curcuma, gember en peper bij knieartrose

21 Sep, 2020

Uit een klinische studie blijkt dat een combinatie van curcuma, gember en zwarte peper net zo effectief is als naproxen bij knieartrose. Meer dan een miljoen mensen in Nederland heeft artrose, een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht achteruitgaat. Dit gaat gepaard met pijn, stijfheid en soms zwelling van het gewricht. Omdat kraakbeen geen zenuwen bevat, lijkt de pijn elders vandaan te komen. Mogelijk speelt de ontstekingsreactie een rol. In de synoviale vloeistof en het kraakbeen van patiënten met artrose is een verhoogde hoeveelheid prostaglandine E2 (PGE2) gevonden, een ontstekingsbevorderende stof. Remming van PGE2, zoals door een klassiek NSAID als naproxen, kan klachten als pijn verminderen. Het gebruik van een NSAID kan echter gepaard gaan met bijwerkingen in het maagdarmkanaal. Ook kruiden, waaronder gember en curcuma, kunnen PGE2 remmen en zijn daarom mogelijk een alternatief.

Aan een gerandomiseerde klinische studie namen 60 patiënten met tweede- of derdegraads knieartrose deel. Gedurende vier weken kreeg de helft naproxen en de andere helft tweemaal daags een combinatie van curcuma, gember en zwarte peper. Uit de analyse bleek dat de kruidencombinatie de hoeveelheid PGE2 na vier weken evenveel verminderd had als naproxen. Mogelijk komt dit door de synergetische werking tussen curcumine, gingerolen en piperine. De wetenschappers concluderen dat bij artrose de kruidencombinatie even effectief lijkt als naproxen. Omdat de kruiden geen of milde bijwerkingen geven in het maagdarmkanaal kunnen die de voorkeur genieten. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de positieve effecten ook bij een grotere groep patiënten optreden.

Bronvermelding:
Heidari‐Beni, M., Moravejolahkami, A. R., Gorgian, P., Askari, G., Tarrahi, M. J., & Bahreini‐Esfahani, N. (2020). Herbal formulation ‘turmeric extract, black pepper, and ginger’ versus Naproxen for chronic knee osteoarthritis: A randomized, double‐blind, controlled clinical trial. Phytotherapy Research.