Duindoornextract bij psoriasis

11 februari 2019

Psoriasis wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de huid die de kwaliteit van leven ernstig beïnvloedt. Door de bijwerkingen die optreden bij reguliere therapieën, komt zelfmedicatie met complementaire middelen in de praktijk geregeld voor.

In de traditionele geneeskunde wordt duindoorn uitwendig toegepast bij de behandeling van psoriasis. Chemische analyse laat zien dat een duindoornextract 190 verschillende actieve stoffen bevat, waaronder vitaminen, vetzuren, aminozuren, fenolen, terpenen en looistoffen.

Voor een studie naar de werking van duindoornextract bij psoriasis zijn de vruchten van de duindoorn gebruikt. De bessen werden op 45 graden gedroogd, waarna onder hoge druk de olie eruit werd geperst. De duindoornolie werd vervolgens gemengd met maisolie. De placebo bevatte uitsluitend maisolie.

Tien patiënten met psoriasis, die op dat moment geen reguliere behandeling ondergingen en een Psoriasis Area Severity Index (PASI) tussen 1-12 hadden, werden geïncludeerd. Zij kregen twee potjes die gelabeld waren met ‘links’ en ‘rechts’. De olie smeerden ze gedurende acht weken op respectievelijk de linker en de rechterarm. Voor aanvang van de studie, na vier en na acht weken werden de PASI en de kwaliteit van leven bepaald.

Zowel na vier als na acht weken vertoonden de armen die behandeld waren met de duindoornolie een significante verbetering van de huidlaesies, ten opzichte van de armen die behandeld waren met maisolie (P=0,003 en P=0,008). Na acht weken vertoonden de armen met het placebomiddel een significante verergering van de huidklachten (P=0,007). De kwaliteit van leven was na acht weken verbeterd ten opzichte van de kwaliteit van leven aan het begin van de studie, maar niet ten opzichte van de kwaliteit van leven na vier weken.
Dit inleidende onderzoek naar het gebruik van duindoornolie bij psoriasis opent de deur naar een grootschaliger onderzoek naar de effecten van de bessen op de lange termijn.

De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen. Als u nieuwsgierig bent geworden naar duindoorn, dan vindt u het misschien leuk om de monografie te lezen die in OrthoFyto 1/2019 staat.


Bron
Boca, A., Ilies, R., Saccomanno, J., Pop, R., Vesa, S., Tataru, A., & Buzoianu, A. (2018). Sea buckthorn extract in the treatment of psoriasis. Experimental and Therapeutic Medicine, 17(2), 1020–1023.