Extractiemethode Withania somnifera bepaalt antioxidantactiviteit

05 Nov, 2018

Dat de extractiemethode van invloed is op de werking van een kruid, is in de fytotherapie alom bekend. Dit is reden om met name te werken met kruiden die zijn bereid volgens traditionele extractiemethoden, want dan klopt de extractiemethode bij de toepassingswijze en indicatie van kruiden vanuit oude materia medica.

Indiase onderzoekers extraheerden de wortel van Withania somnifera op vier verschillende manieren, om de kennis over de invloed van de extractiemethode op de werking van het kruid verder te ontwikkelen. De wortel van Withana somnifera is een welbekend geneesmiddel in de ayurveda. In de studie werden de extracten onderzocht op hun antioxidantcapaciteit.

Extractie vond plaats met vier verschillende vloeistoffen: water, aceton, een water-methanol mengsel (1:1) en een mengsel van methanol, chloroform en water (1:1:1). Vervolgens werd de fytochemische samenstelling en antioxidantactiviteit bepaald.

De hoogste concentratie Withania somnifera werd bereikt via de methanol-water-vloeistof, de laagste met aceton. Naar verhouding was het methanol-chloroform-water-extract het rijkst in fytochemicaliën, behalve voor de groep tannines. Verder droegen de alkaloïden en de flavonoïden in de wortel het sterkst bij aan de antioxidantcapaciteit van het Withania-extract.

Bronvermelding:
Ganguly B, Kumar N, Ahmad AH, Rastogi SK. Influence of phytochemical composition on in vitro antioxidant and reducing activities of Indian ginseng [Withania somnifera (L.) Dunal] root extracts. J Ginseng Res. 2018 Oct;42(4):463-469. Epub 2017 May 18.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter