Fytotherapie bij neuropathische pijn

8 april 2019

Neuropathische pijn wordt veroorzaakt door een beschadiging of disfunctie van een zenuw. Voorbeelden hiervan zijn diabetische neuropathie, postherpetische neuropathie, aangezichtspijn en centrale pijnsyndromen zoals fibromyalgie. De aandoening heeft een grote impact op de kwaliteit van leven, maar helaas is er tot op heden geen curatieve behandeling beschikbaar voor chronische neuropathische pijn. Medicijnen die met enige regelmaat worden voorgeschreven zijn tricyclische antidepressiva of anti-epileptica. Het zijn middelen met slechts beperkte effecten, waardoor de aandacht langzaam verschuift naar mogelijkheden om fytotherapeutica in te zetten. In een uitgebreide review worden de gunstige effecten van verschillende planten beschouwd en de mogelijke werkingsmechanismen beschreven.

Onderzochte kruiden zijn onder andere Acorus calamus (kalmoes), Artemisia dracunculus (dragon), Citrullus colocynthis (bitterappel), Curcuma longa (kurkuma), Crocus sativus (saffraan), Ginkgo biloba, Mitragyna speciosa (kratom), Nigella sativa (zwarte komijn), Ocimum sanctum (tulsi) en Cannabis sativa. Voor deze laatste bestaat het meeste bewijs voor werkzaamheid bij neuropathische pijn, mits een THC/CBD-bevattend preparaat gebruikt wordt. Ook de inzet en effectiviteit van de bitterappel wordt met een klinische studie ondersteund.
Fytotherapeutica werken als antioxidant en hebben anti-inflammatoire, anti-apoptotische en zenuwbeschermende effecten. Daarnaast remmen een aantal planten de calciumactiviteit in het zenuwstelsel, waardoor prikkelgeleiding gedempt wordt.

De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen. Een samenvatting van de studie vindt u in deze PDF.


Bron:
Forouzanfar, F., & Hosseinzadeh, H. (2018). Medicinal herbs in the treatment of neuropathic pain: a review. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 21(4), 347.