Genezende werking van propolis bij wonden opgehelderd

10 september 2019

Propolis wordt door bijen gemaakt uit harsen en sappen van de knoppen van bloemen, struiken en bomen. Inwendig en uitwendig gebruikt, remt het ontstekingsreacties en bevordert het de wondgenezing. Het gebruik komt voort uit de volksgeneeskunde.

Onlangs hebben Italiaanse onderzoekers de wondhelende eigenschappen van propolis bestudeerd. In een wondgenezingsmodel (krasjes aangebracht op de arm) werden humane keratinocyten blootgesteld aan een ethanolextract van propolis. De gegevens toonden duidelijk aan dat propolis een uitgesproken toename van de wondherstelcapaciteit van keratinocyten veroorzaakte. Een celmigratietest toonde aan dat propolis de keratinocyten stimuleerde om de wond te sluiten. De belangrijkste initiatorstof voor de wondgenezende eigenschappen van propolis bleek waterstofperoxide te zijn.

De gegevens bieden een biologische karakterisering van de positieve effecten van propolis en suggereren dat propolis ook kan worden gebruikt in de wondbehandeling binnen klinische instellingen.


Bronvermelding:
Martinotti S, Pellavio G, Laforenza U, Ranzato E. Propolis Induces AQP3 Expression: A Possible Way of Action in Wound Healing. Molecules. 2019 Apr 19;24(8). pii: E1544. doi: 10.3390/molecules24081544.