Leefomgeving en gezondheid

27 augustus 2019

In het dagelijks leven worden mensen blootgesteld aan milieuvervuiling. Dit kan de gezondheid negatief beïnvloeden. Luchtvervuiling en verkeerslawaai zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes en hypertensie. Ze kunnen ontstekingen, oxidatieve stress, vasculaire disfunctie en een onbalans van het autonome zenuwstelsel veroorzaken en zo bijdragen aan de ontwikkeling van cardiometabolische ziekten. Aan de andere kant wordt blootstelling aan het omringende groen in verband gebracht met een verminderd risico op cardiometabolische ziekte. Wonen in het groen is gezond omdat het lichaamsbeweging bevordert, sociale cohesie versterkt en psychologische stress vermindert.

Het RIVM onderzocht onlangs in samenwerking met het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde naar verbanden tussen groene omgeving, geluidshinder en fijnstof op cardiovasculaire en geestelijke aandoeningen. Ze analyseerden een database met gegevens van ruim 350.000 Nederlanders. Ook hier werd er een gunstig verband tussen een groene leefomgeving en de gezondheid gevonden en een ongunstig verband tussen fijnstof en geluidshinder en gezondheid.

Om de invloed van onze leefomgeving op onze gezondheid verder te verhelderen bereidt de MBOG zich dit jaar voor op een congres met als thema ‘Hoe onwel worden we door welvaart?’. Ook u bent zich waarschijnlijk bewust van de effecten van alle veranderingen in het milieu en ons gedrag. We worden omringd met microplastics, fijnstof, hormoonverstorende stoffen en binnenkort zelfs 5G. Wat is het effect hiervan op de gezondheid en hoe kunnen we hier het best mee omgaan? Het congres vindt plaats op 5 oktober. Meer informatie treft u op www.mbog.nl/de-mbog/congressen-ob


Bronvermelding:
www.rivm.nl/publicaties/associations-of-combined-exposures-to-surrounding-green-air-pollution-and-traffic-noise
www.rivm.nl/publicaties/associations-of-combined-exposures-to-surrounding-green-air-pollution-and-road-traffic
Klompmaker JO, Hoek G, Bloemsma LD, Wijga AH, van den Brink C, Brunekreef B, Lebret E, Gehring U, Janssen NAH. Associations of combined exposures to surrounding green, air pollution and traffic noise on mental health. Environ Int. 2019 Aug;129:525-537. doi: 10.1016/j.envint.2019.05.040. Epub 2019 May 31.
Klompmaker JO, Janssen NAH, Bloemsma LD, Gehring U, Wijga AH, van den Brink C, Lebret E, Brunekreef B, Hoek G. Associations of Combined Exposures to Surrounding Green, Air Pollution, and Road Traffic Noise with Cardiometabolic Diseases. Environ Health Perspect. 2019 Aug;127(8):87003. doi: 10.1289/EHP3857. Epub 2019 Aug 8.