Let op kwaliteit Boswellia-producten

27 augustus 2018

De American Botanical Council (ABC), een toonaangevende vakgroep op het gebied van fytotherapie, waarschuwt waakzaam te zijn op de kwaliteit van Boswellia-producten. De werkgroep die zich specifiek bezighoudt met het voorkomen van misbruik (het ABC-AHP-NCNPR Botanical Adulterants Prevention Program) heeft een bulletin vrijgegeven met betrekking tot Boswellia (Boswellia serrata, Burseraceae oleogum resin), ook wel bekend als Indian frankincense of wierook.

Boswellia wordt al millennialang gewaardeerd om de geur en medicinale eigenschappen. De belangstelling voor het kruid is de afgelopen tijd flink toegenomen. De prijs voor de grondstof is omhooggeschoten, met een jaarlijks toenemende vraag met 210% in Amerika.

Dr. Stefan Gafner, wetenschappelijk directeur van ABC en technisch directeur van de werkgroep, vertelt: ‘Boswellia serrata geniet voorkeur in het Westen omdat uit verschillende klinische studies de ontstekingsremmende werking van de hars is aangetoond. In sommige landen wordt Boswellia serrata vervangen door andere Boswellia-soorten, omdat uit de traditie blijkt dat deze soorten elkaar kunnen vervangen. Echter, substitutie of vervalsing kan ook plaatsvinden door het tekort in de bevoorrading of doordat het andere plantmateriaal veel goedkoper is’. Boswellia serrata blijkt met name vervangen te worden door andere Boswellia-harsen zoals B. frereana, B. papyrifera, and B. sacra.

Aan de samenstelling van het bulletin werkten 22 verschillende internationale experts op het gebied van kruiden en kwaliteit. Het is een samenvatting van publicaties, met name op het gebied van het onderscheid tussen Boswellia serrata en andere soorten, de analytische methoden om vervuiling met andere soorten te herkennen in grondstoffen en details over de teelt en oogst van Boswellia. Het bulletin is beschikbaar voor leden van de American Botanical Council. Het ABC waarschuwt producenten van Boswellia-producten alert en waakzaam te zijn op vervalsing van de grondstoffen.

Bron:
American Botanical Council, Botanical Adulterant Bulletins via cms.herbalgram.org