Liposomale vitamine C bij hypertensie

1 juni 2020

Het is bekend dat vitamine C positieve effecten heeft op de bloeddruk en vasculaire gezondheid. Naast standaardtoepassingen van verschillende vormen van vitamine C in een supplement, bestaan er ook liposomale preparaten waarbij de vitamine C in een vetbolletje is verwerkt. De opname via het lymfesysteem in plaats van de bloedbaan zou de effectiviteit verhogen. Iraanse wetenschappers hebben de verschillen op het effect op de bloeddruk tussen gewone en liposomale vitamine C onderzocht in een diermodel.

Ratten met hypertensie werden onderverdeeld in zes groepen: een groep ontving geen behandeling, een groep kreeg een behandeling met liposomen zonder vitamine C en vier groepen kregen 50 of 100 mg normale of liposomale vitamine C per kilogram lichaamsgewicht toegediend. Gedurende 28 dagen werden verschillende vasculaire parameters geregistreerd, waaronder de systolische bloeddruk en de hartslag. Na 28 dagen werd tevens de aorta onderzocht. De onderzoekers concluderen dat beide vormen van vitamine C in staat zijn om de systolische bloeddruk significant te verlagen ten opzichte van placebo. Een hogere dosis van de liposomale vorm had echter een iets groter effect op de bloeddruk na vier weken. Verschillen op de vaatwand tussen de vitamine C-groepen werden niet gevonden. De wetenschappers geven aan dat beide vormen van vitamine C een goede aanvullende therapie kunnen zijn bij hypertensie, maar dat de liposomale vorm mogelijk de voorkeur heeft, omdat deze bereiding resulteert in een hogere concentratie vitamine C in het bloed die langer en constanter aanhoudt. Er is echter meer onderzoek nodig naar de biologische effectiviteit van liposomale bereidingen om te concluderen dat liposomale vitamine C superieur is over normale vitamine C.

De volledige publicatie kunt u hier vinden.

Bronvermelding:
Khalili, A., Alipour, S., Fathalipour, M., Purkhosrow, A., & Mashghoolozekr, E. (2020). Liposomal and Non-Liposomal Formulations of Vitamin C: Comparison of the Antihypertensive and Vascular Modifying Activity in Renovascular Hypertensive Rats. Iranian Journal of Medical Sciences, 45(1), 41.