Onderzoeksmethoden in de natuurgeneeswijzen

25 maart 2019

De nieuwste editie van het Journal of Alternative and Complementary Medicine is dit keer in zijn geheel gewijd aan onderzoeksmethoden die passen bij holistische geneeswijzen. Zogenaamd ‘whole system research’. Natuurlijke en holistische geneeswijzen werken vanuit het systeemperspectief en daardoor zijn ze niet zo eenvoudig volgens de gerandomiseerde klinische studiestandaard te onderzoeken.

Inmiddels hebben onderzoekers in de natuurgeneeswijzen verschillende methoden ontwikkeld die wel passen bij het holistische karakter van bijvoorbeeld homeopathie, natuurgeneeskunde of acupunctuur.

De gehele editie was tot 20 maart open access. Het vaktijdschrift International Journal of Orthomolecular Medicine verwees haar lezers onlangs ook al naar deze publicatie. Wij stellen voor u de publicatie beschikbaar, met daarin de diverse methoden en ook de visie van de methodologen. U kunt de publicatie hier downloaden. Het is een basiswerk voor scholen, opleidingen en beroepsverenigingen in de natuurlijke zorg.


Bron:
Ijaz, N., Rioux, J., Elder, C., & Weeks, J. (2019.). Whole Systems Research Methods in Health Care: A Scoping Review. The journal of alternative and complementary medicine JACM, 25, 21–51.