Overzicht plantaardige huidoliën gepubliceerd

27 augustus 2018

Werkt u regelmatig met plantaardige oliën op de huid? Of behandelt u mensen met huidproblemen? Graag wijzen wij u op een wetenschappelijke paper gepubliceerd in het American Journal of Clinical Dermatology. De paper schetst een overzicht van de eigenschappen van diverse bekende natuurlijke plantaardige oliën en onderbouwt het traditionele gebruik met wetenschappelijke data. De paper kunt u gratis downloaden bij dit nieuwsbericht en biedt mooi (na)zomerleesmateriaal voor massagetherapeuten, huidtherapeuten en professionals in de natuurlijke zorg (Vaughn, Clark, Sivamani, & Shi, 2018).

Bepaalde plantaardige koudgeperste oliën beschikken over antioxidatieve, antimicrobiële en huidherstellende eigenschappen. Hierdoor zijn ze geschikt als vochtinbrengende olie voor de huid die beschadigd is door ontstekingen. De oliën onderling tonen grote verschillen in eigenschappen voor de huid. De paper gaat dieper in op het unieke karakter van iedere olie en beschrijft bovendien de invloed van extractiemethoden op de genezende werking van de olie.

Plantoliën met een hoog gehalte aan linolzuur, zoals zonnebloemolie, kunnen de huidbarrière versterken en verzorgen, terwijl oliën rijk aan oliezuur, zoals olijfolie, juist de huidbarrière kunnen beschadigen. Besproken worden de oliën van Olea europaea (olijfolie), Helianthus annuus (zonnebloemolie), Cocos nucifera (kokosolie), Simmondsia chinensis (jojobaolie), Avena sativa (haverolie) en Argania spinosa (arganolie).

Het hele artikel kunt u hier downloaden.

Bron:
Vaughn, A. R., Clark, A. K., Sivamani, R. K., & Shi, V. Y. (2018). Natural Oils for Skin-Barrier Repair: Ancient Compounds Now Backed by Modern Science. American Journal of Clinical Dermatology, 19(1), 103–117.