Personalized nutrition, van wetenschap naar praktijk

18 Jun, 2019

De nutritionele genetica of nutrigenomics bestudeert de effecten van voeding en voedingsbestanddelen op de expressie van genen (epigenetica). Mensen kunnen hun genen niet veranderen, maar zij kunnen wel het juiste voedsel eten of de juiste voedingssupplementen gebruiken om hun genetische predispositie te ondersteunen. Op die manier wordt een normale celfunctie en -structuur bevorderd.

Eind 2018 werd de American College of Nutrition Meeting over nutritionele genetica gehouden. Recent is een verslag gepubliceerd dat een samenvatting geeft van het congres (via de link onder het artikel beschikbaar). In het congres is getracht een vertaling van de wetenschappelijke kennis in het veld van de nutritionele genetica naar de praktijk te maken. Het is een interessant werk, omdat we in de praktijk van de functionele geneeskunde dagelijks ervaren dat iedereen anders op voeding reageert.

SNP’s worden nu erkend als de belangrijkste oorzaak van de menselijke genetische variabiliteit. Elementaire kennis van nutrigenomics zou zich op drie belangrijke regulatoire wegen moeten concentreren: het één-koolstof (1C)-metabolisme, methylering, en transsulfatie.

Voor clinici is het belangrijk om te begrijpen dat elk individu ongeveer 3.000.000 SNP’s onder zijn 3.000.000.000 basisparen heeft die in DNA worden gevonden en dat het deze SNP’s zijn die elk van ons uniek maakt. SNP’s zijn niet van zichzelf slecht of goed. Maar sommige SNP’s, met name die gevonden worden in belangrijke regio’s, zoals die waar methylering plaastvindt, kunnen een diepgaand effect hebben op gentranscriptie.

U kunt het gehele artikel hier inzien.

Meer over epigenitica leest u in editie 6/18 van OrthoFyto.


Bron:
Okezie I Aruoma, Sharon Hausman-Cohen, Jessica Pizano, Michael A. Schmidt, Deanna M. Minich, Yael Joffe, Sebastian Brandhorst, Simon J. Evans & David M. Brady (2019) Personalized Nutrition: Translating the Science of NutriGenomics Into Practice: Proceedings From the 2018 American College of Nutrition Meeting, Journal of the American College of Nutrition, 38:4, 287-301.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter