Praktische richtlijn ontwikkeld voor probiotica bij antibiotica-geassocieerde diarree

19 november 2018

Microbiologen van TNO, de Roosevelt Academie en VU Amsterdam, allen met expertise op het gebied van het darmmicrobioom, hebben een praktische gids voor de toepassing van probiotica bij antibiotica-geassocieerde diarree ontwikkeld (Agamennone, Krul, Rijkers, & Kort, 2018). De richtlijn is praktisch omdat het de wetenschappelijke analyse vertaalt naar op de Nederlandse markt beschikbare, werkzame probiotica bij antibiotica-geassocieerde diarree.

Antibiotica-geassocieerde diarree is een veelvoorkomende bijwerking van breedspectrum antibiotica. In Nederland schrijven artsen de breedspectrum antibiotica amoxicilline en de combinatie amoxicilline/clavulaanzuur veelvuldig voor, terwijl gebruik van deze twee typen antibiotica vaak tot ongewenste diarree leidt.

De gids is ontwikkeld op basis van de volgende drie stappen: 1) een evaluatie van de effectiviteit van probioticastammen bij antibiotica-geassocieerde diarree door middel van een systematische review inclusief een meta-analyse; 2) de samenstelling van een productoverzicht van in Nederland verkrijgbare probiotica; 3) aanbevelingen van specifieke probioticaproducten met de in de systematische review effectief bevonden stammen.

TNO en Artis-Micropia, het microbenmuseum van Amsterdam, financierden de publicatie. De Engelstalige richtlijn is gratis beschikbaar via onderstaande link.

Bronvermelding:
Agamennone, V., Krul, C. A. M., Rijkers, G., & Kort, R. (2018). A practical guide for probiotics applied to the case of antibiotic-associated diarrhea in The Netherlands. BMC Gastroenterology, 18(1), 103.