Quercitine bij PCOS

27 augustus 2018

Vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) hebben baat bij suppletie met het bioflavonol quercitine, zo blijkt uit onderzoek (Khorshidi et al., 2018). Quercitine verminderde plasmaniveaus van resistine, een hormoon dat in vetweefsel tot expressie wordt gebracht. Bij overgewicht is het resistineniveau verhoogd, hetgeen leidt tot een verminderde glucosetolerantie en een verminderde insulinegevoeligheid.

Quercitine (1000 mg per dag) bleek deze genexpressie te temperen en zo resistine-productie te verlagen bij vrouwen met PCOS en overgewicht (n=78, BMI tussen de 25 en 40). Nuchtere bloedsuikerspiegels, insuline en insulineresistentie namen af in de quercitinegroep gedurende de drie maanden dat het onderzoek duurde. Vergeleken met de placebogroep was dit effect echter niet significant. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de groepsgrootte en de duur van het onderzoek.

Op het niveau van circulerend testosteron, geslachtshormoon-bindend globuline en luteïniserend hormoon (LH) – allen verstoord bij PCOS – werden sterke, gunstige effecten waargenomen. Quercitine verlaagde de hoeveelheid circulerend testosteron en LH; dit verschil was significant en klinisch relevant ten opzichte van de placebogroep.

Quercitine is een geel pigment, dat veel in fruit voorkomt en vooral bekendstaat om haar anti-oxidatieve eigenschappen. Op basis van deze studie lijkt daar mogelijk een metabool en hormonaal regulatoire werking aan toegevoegd te kunnen worden.

Bron:
Khorshidi, M., Moini, A., Alipoor, E., Rezvan, N., Gorgani-Firuzjaee, S., Yaseri, M., & Hosseinzadeh-Attar, M. J. (2018). The effects of quercetin supplementation on metabolic and hormonal parameters as well as plasma concentration and gene expression of resistin in overweight or obese women with polycystic ovary syndrome. Phytotherapy Research.