Risicofactoren COVID-19

06 Apr, 2020

Een groep mensen ontwikkelt na een infectie met het SARS-CoV-2-virus een ernstige dubbelzijdige longontsteking die fataal kan zijn. Op basis van verschillende onderzoeken zijn er een aantal risicofactoren beschreven die een rol lijken te spelen bij de ernst van het ziekteverloop en het ontstaan van een, tot nu toe onverklaarbare, cytokinestorm.

Mensen die overlijden aan het virus zijn vaker op leeftijd of lijden aan hypertensie of diabetes. Indicaties voor een slechter verloop van de ziekte zijn daarnaast symptomen van sepsis en een hoge concentratie D-dimeer, een degradatieproduct in de fibrinestofwisseling dat een rol speelt bij trombose. Een studie gepubliceerd in The Lancet beschrijft de risicofactoren op basis van 191 gehospitaliseerde patiënten van wie 54 mensen overleden aan de ziekte. Van de 191 patiënten had 48 procent een comorbiditeit, 30 procent had hypertensie, 19 procent diabetes en acht procent een coronaire hartziekte.1 Dit effect kan verklaard worden vanuit het gegeven dat er vóór infectie met het virus al sprake was van (laaggradige) ontstekingen. De al aanwezige ontstekingen stimuleren de vermenigvuldiging van het virus.1 De rol van ontstekingsprocessen wordt verder onderstreept in een studie van Li et al, waaruit blijkt dat mensen met een hoog C-reactive protein (CRP, >20 mg/L) een verhoogde kans hebben om leverschade te ontwikkelen na infectie met SARV-CoV-2.2

Al bestaande ontstekingsprocessen en een verminderde functie van het immuunsysteem bij het ouder worden, zullen waarschijnlijk een rol spelen in het ernstiger ziekteverloop. Bij de behandeling van patiënten met een vermoedelijke SARS-CoV-2-infectie dient men extra bedacht te zijn op onderliggende risicofactoren waaronder leeftijd, hart- en vaatziekten, problemen met de bloedstolling en diabetes.

Bronvermelding:

  1. Zhou, F., Yu, T., Du, R., Fan, G., Liu, Y., Liu, Z., … & Guan, L. Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study. The Lancet. Volume 395, Issue 10229, P1054-1062, March 28, 2020.
  2. Li, L., Li, S., Xu, M., Yu, P., Zheng, S., Duan, Z., … & Li, J. (2020). Risk factors related to hepatic injury in patients with corona virus disease 2019. medRxiv (not peer-reviewed).