Risicofactoren vitamine C-tekort

27 Jul, 2020

Een wereldwijde analyse laat zien dat het aantal mensen met een lage vitamine C-status groot is. Specifieke subgroepen in ontwikkelde landen hebben een verhoogd risico op een vitamine C-tekort. Veel factoren kunnen de vitamine C-status beïnvloeden, waaronder voeding, geslacht en leeftijd. Maar ook luchtvervuiling, lichaamsgewicht en leefstijl spelen een rol.

Opvallende bevindingen waren het vitamine C-tekort bij passieve rokers, gehospitaliseerde mensen, mensen met hart- en vaatziekten, hartfalen, kanker, reumatoïde artritis en diabetes. Twaalf procent van de volwassenen en kinderen die blootgesteld worden aan sigarettenrook heeft een verlaagde vitamine C-status. Ook andere luchtvervuiling kan door het verhogen van oxidatieve stress de vitamine C-status negatief beïnvloeden. Onderzoeken laten zien dat in deze gevallen suppletie met vitamine C en andere antioxidanten de oxidatieve belasting verlaagt. Ook mensen met overgewicht hebben een lagere vitamine C-status. Dit lijkt niet alleen te komen door een verminderde inname uit voeding, maar tevens door een veranderde distributie in het lichaam, die te maken heeft met een verhoogd vetpercentage. Onderzoekers pleiten dan ook voor een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C per kilogram lichaamsgewicht. Dit lijkt ook verstandig met het oog op de wereldwijde toename van mensen met overgewicht.

Een langdurig ernstig vitamine C-tekort leidt tot scheurbuik, maar kleine tekorten kunnen een rol spelen bij het ontstaan van onder andere hart- en vaatziekten en neerslachtigheid. De wetenschappers geven aan dat 10 mg per dag het ontstaan van scheurbuik tegengaat, maar dat 200 mg vitamine C per dag een adequate inname is voor het behoud van een optimale gezondheid. Mensen met een acute infectie of aandoening waarbij oxidatieve stress een rol speelt, wordt aangeraden een hogere dagdosering in te nemen uit voeding of suppletie.

Het volledige artikel kunt u hier lezen.

Bronvermelding:
Carr, A. C., & Rowe, S. (2020). Factors Affecting Vitamin C Status and Prevalence of Deficiency: A Global Health Perspective. Nutrients 2020, 12(7), 1963