Uitkomsten MooDFOOD gepubliceerd

25 Mar, 2019

Dagelijks een specifiek voedingssupplement slikken, kan geen depressie voorkomen. Dit blijkt uit de jongste uitkomsten van het MooDFOOD-project, geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam, dat na vijf jaar ten einde komt. Binnen het project is de relatie tussen voeding en depressie onderzocht en het grootste gerandomiseerde klinische onderzoek naar het effect van voedingsstrategieën op de preventie van klinische depressie uitgevoerd. Meer dan 1.000 deelnemers met een hoog risico op depressie (maar nog niet depressief) uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje namen deel aan het onderzoek.

Onderzoeker Mariska Bot van Amsterdam UMC: ‘Het slikken van een specifiek supplement blijkt niet overtuigend effectief bij het voorkomen van een klinische depressie’. Ook konden therapeutische sessies gericht op een gezond voedingsgedrag geen depressie voorkomen. Het voedingssupplement bevatte omega 3-vetzuren (1412 mg EPA en DHA in een 3:1 ratio), selenium (30 mcg), foliumzuur (400 mcg), vitamine D (20 mcg) en calcium (100 mg). De voedingstherapie bestond uit 21 individuele of groepssessies over gezonde voeding. De voeding was gericht op het mediterrane dieet.

Projectcoördinatoren en hoogleraren Marjolein Visser en Ingeborg Brouwer van de Vrije Universiteit: ‘Het MooDFOOD-onderzoek laat zien dat deelnemers die aan meerdere therapeutische sessies deelnamen wél een kleinere kans hebben om een klinische depressie te ontwikkelen. Bovendien hebben eerdere onderzoeken binnen en buiten het MooDFOOD-project aangetoond dat eten volgens een gezond voedingspatroon (red: mediterraan) kan helpen om de geestelijke gezondheid te ondersteunen.’

Hoewel de studie goed is opgezet, zijn er wel kanttekeningen te plaatsen. Het is onduidelijk of de deelnemers daadwerkelijk een deficiëntie hadden van de nutriënten die gesuppleerd werden. Deelnemers met een deficiëntie van deze specifieke nutriënten zouden mogelijk meer baat hebben gehad van de suppletie.

Op basis van een groot aantal onderzoeken en analyses trokken de MooDFOOD-onderzoekers de afgelopen jaren drie belangrijke conclusies. Ten eerste: een gezond eetpatroon kan het risico op de ontwikkeling van een depressie helpen verminderen. Ten tweede: bij mensen met obesitas leidt gewichtsverlies tot een vermindering van depressieve symptomen. En ten derde: vooralsnog laten specifieke supplementen geen gunstige effecten zien op depressieve symptomen of het voorkomen van een depressie.

Deze recente resultaten hebben belangrijke implicaties voor alle Europeanen. Het MooDFOOD-team heeft hun conclusies vertaald in middelen voor het grote publiek, gezondheidswerkers (huisartsen, diëtisten en psychologen), onderzoekers en beleidsmakers. Deze middelen staan, samen met de onderzoeksresultaten van MooDFOOD en volledige conclusies over de preventie van depressie via voeding, op de website van het consortium: www.moodfood-vu.eu


Bron:
Nieuwsbericht VU
Bot, M., Brouwer, I. A., Roca, M., Kohls, E., Penninx, B. W. J. H., Watkins, E., … Visser, M. (2019). Effect of Multinutrient Supplementation and Food-Related Behavioral Activation Therapy on Prevention of Major Depressive Disorder Among Overweight or Obese Adults With Subsyndromal Depressive Symptoms. JAMA, 321(9), 858.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter