Vitamine B6 van belang voor groep reumapatiënten

03 Jun, 2019

Reumapatiënten bij wie gebruik van ontstekingsremmers zoals NSAID’s en methotrexaat niet leidt tot pijnreductie en afname van de ontsteking, kunnen in aanmerking komen voor een TNF-α-remmer (infliximab, etanercept, adalimumab, golimumab of certolizumab). In een longitudinale studie onder 106 reumapatiënten die TNF-α-remmers gebruiken, is aangetoond dat de vitamine B6-status van invloed is op de ziekteactiviteit.

Bij ontstekingsziekten, waaronder reumatoïde artritis, wordt regelmatig een lage concentratie circulerend pyridoxaal-5-fosfaat (vitamine B6) waargenomen. Wetenschappers wilden weten of het gebruik van TNF-α-remmers (verdere) invloed heeft op de vitamine B6-status en de ziekteactiviteit. Voor de studie werden 106 reumapatiënten geïncludeerd die nog niet eerder een TNF-α-remmer hadden gebruikt. Voor aanvang en na drie maanden gebruik van een van de genoemde remmers werd zowel de vitamine B6-status als de ziekteactiviteit bepaald. Dat laatste gebeurde aan de hand van de Disease Activity Score for 28 standard joints (DAS28-score).

Bij aanvang van de studie was de vitamine B6-waarde omgekeerd gecorreleerd aan de ontstekingsmarker C-reactive protein (CRP). Na drie maanden medicijngebruik was de DAS-score gemiddeld met 33 procent gedaald, wat geassocieerd werd aan veranderingen in de vitamine B6-status. Mensen die goed op de therapie reageerden, hadden meer circulerend B6 in hun bloed ten opzichte van de mensen die niet goed op de TNF-α-remmer reageerden.
De wetenschappers concluderen dat de vitamine B6-status geassocieerd is met de ziekteactiviteit bij reumapatiënten.


Bron:
Sande JS, Ulvik A, Midttun Ø, Ueland PM, Hammer HB, Valen M, Apalset EM, Gjesdal CG. Vitamin B-6 Status Correlates with Disease Activity in Rheumatoid Arthritis Patients During Treatment with TNFα Inhibitors. The Journal of nutrition. 2019 May 1;149(5):770-5.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter