Vitamine B6 van belang voor groep reumapatiënten

3 juni 2019

Reumapatiënten bij wie gebruik van ontstekingsremmers zoals NSAID’s en methotrexaat niet leidt tot pijnreductie en afname van de ontsteking, kunnen in aanmerking komen voor een TNF-α-remmer (infliximab, etanercept, adalimumab, golimumab of certolizumab). In een longitudinale studie onder 106 reumapatiënten die TNF-α-remmers gebruiken, is aangetoond dat de vitamine B6-status van invloed is op de ziekteactiviteit.

Bij ontstekingsziekten, waaronder reumatoïde artritis, wordt regelmatig een lage concentratie circulerend pyridoxaal-5-fosfaat (vitamine B6) waargenomen. Wetenschappers wilden weten of het gebruik van TNF-α-remmers (verdere) invloed heeft op de vitamine B6-status en de ziekteactiviteit. Voor de studie werden 106 reumapatiënten geïncludeerd die nog niet eerder een TNF-α-remmer hadden gebruikt. Voor aanvang en na drie maanden gebruik van een van de genoemde remmers werd zowel de vitamine B6-status als de ziekteactiviteit bepaald. Dat laatste gebeurde aan de hand van de Disease Activity Score for 28 standard joints (DAS28-score).

Bij aanvang van de studie was de vitamine B6-waarde omgekeerd gecorreleerd aan de ontstekingsmarker C-reactive protein (CRP). Na drie maanden medicijngebruik was de DAS-score gemiddeld met 33 procent gedaald, wat geassocieerd werd aan veranderingen in de vitamine B6-status. Mensen die goed op de therapie reageerden, hadden meer circulerend B6 in hun bloed ten opzichte van de mensen die niet goed op de TNF-α-remmer reageerden.
De wetenschappers concluderen dat de vitamine B6-status geassocieerd is met de ziekteactiviteit bij reumapatiënten.


Bron:
Sande JS, Ulvik A, Midttun Ø, Ueland PM, Hammer HB, Valen M, Apalset EM, Gjesdal CG. Vitamin B-6 Status Correlates with Disease Activity in Rheumatoid Arthritis Patients During Treatment with TNFα Inhibitors. The Journal of nutrition. 2019 May 1;149(5):770-5.