Vitamine E bij hyperthyreoïdie

23 maart 2020

In de energiecentrales van ons lichaam, de mitochondriën, worden van nature vrije radicalen gevormd tijdens de productie van energie. Deze moeten onschadelijk gemaakt worden door het lichaamseigen antioxidantsysteem. Een ophoping van vrije radicalen in mitochondriën leidt tot een disfunctie in de energievoorziening die in verband wordt gebracht met verschillende stofwisselingsziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Bij een te snel werkende schildklier, hyperthyreoïdie, produceren mitochondriën meer vrije radicalen, wat leidt tot een verhoogde oxidatieve stress. Vitamine E zou de mitochondriën hiertegen kunnen beschermen.

Onderzoekers bekeken de resultaten van verschillende dieronderzoeken. Hieruit blijkt dat de toename in vrije radicalen door een verhoogde concentratie schildklierhormoon in het bloed tegengegaan kan worden door vitamine E toe te voegen aan de voeding. Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare antioxidant die het lichaam tot zijn beschikking heeft. In afwezigheid van vitamine E reageren de door de mitochondriën gevormde vrije radicalen met de onverzadigde vetzuren in het membraan. Dit veroorzaakt onomkeerbare schade en verstoort de mitochondriale functie. In aanwezigheid van vitamine E kan deze schade voorkomen worden, waarbij een hogere dosering vitamine E beter beschermt. De wetenschappers geven aan dat uit vervolgonderzoek bij mensen moet blijken of hetzelfde effect optreedt en in welke dosering vitamine E werkzaam is.

De volledige Engelstalige mini-review kunt u hier vinden.

Bronvermelding:

Napolitano, G., Fasciolo, G., Di Meo, S., & Venditti, P. (2019). Vitamin E Supplementation and Mitochondria in Experimental and Functional Hyperthyroidism: A Mini-Review. Nutrients, 11(12), 2900.