Vitex agnus-castus effectief bij PMS

16 december 2019

Premenstrueel syndroom (PMS) wordt gekarakteriseerd door psychische en lichamelijke klachten die opspelen in de derde week van de menstruatiecyclus. Veelvoorkomende klachten zijn prikkelbaarheid, pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel en depressieve klachten. Deze klachten kunnen zo hevig zijn dat ze een negatieve invloed hebben op het leven van de vrouw. De precieze oorzaak van PMS is onbekend, maar het lijkt erop dat vrouwen met PMS extra gevoelig zijn voor hormoonveranderingen. Een meta-analyse naar de effectiviteit van Vitex agnus-castus toont aan dat het kruid met goede resultaten ingezet kan worden bij PMS-klachten.

Literatuuronderzoek leverde 21 klinische studies op, waarvan er 3 (totaal 448 vrouwen) geïncludeerd werden in de meta-analyse. De onderzoekers vonden de overige studies niet bruikbaar vanwege een gebrekkige omschrijving van de gebruikte medicatie, wat vergelijking onmogelijk maakte. Vrouwen gebruikten 40-240 mg Vitex agnus-castus per dag (extracten Ze 440 en BNO 1095 werden in de klinische studies gebruikt) of een placebo. De vrouwen die het kruidenextract gebruikten hadden een 2,57 keer grotere kans op remissie dan de vrouwen die placebo gebruikten. Een voorzichtige vervolganalyse liet zien dat een hogere dosering een groter effect had op de klachten. De werkzaamheid van het kruid werd toegewezen aan beïnvloeding van dopamine- en opioïde receptoren.


Bronvermelding:
Csupor, D., Lantős, T., Hegyi, P., Benko, R., Viola, R., Gyöngyi, Z., … & Rostás, I. (2019). Vitex agnus-castus in premenstrual syndrome: A meta-analysis of double-blind randomised controlled trials. Complementary therapies in medicine.