Voeding voor het immuunsysteem

20 april 2020

Kinderarts Ellen van der Gaag onderzocht het effect van voeding op verkoudheden, hoesten, koorts en antibioticagebruik bij kinderen van 1-4 jaar die vaker dan gemiddeld last hebben van infecties van de bovenste luchtwegen. Momenteel is er in de reguliere zorg nog geen effectieve behandeling beschikbaar om het immuunsysteem van deze kinderen te versterken. Met een voedingsadvies kan daar mogelijk verandering in komen.

Van der Gaag vond dat een voedingspatroon met onbewerkte producten, waaronder groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees (hoeveelheden conform de richtlijnen van het Voedingscentrum) ervoor zorgde dat de kinderen bewezen minder koorts hadden, minder hoestten en minder antibiotica gebruikten. De 120 kinderen die meededen aan het onderzoek waren gemiddeld 14,5 dag per maand ziek (bijna de helft van het jaar). Na zes maanden het voedingsadvies gevolgd te hebben, waren de kinderen nog maar 4,8 dagen per maand ziek. Een significante en klinisch relevante afname. Het voedingsadvies had verder geen bijwerkingen. Kinderen werden niet dikker en ook het cholesterolprofiel werd niet ongunstiger. Het voedingsadvies paste ze vervolgens ook met succes toe bij oudere kinderen waarbij de schildklier een beetje uit balans was. Zij werden minder vaak moe en sliepen beter.

Van der Gaag geeft aan dat het voedingsadvies alleen werkt in een uitgebalanceerd, gezond eetpatroon. Een overschot aan volle zuivelproducten en roodvlees kan namelijk nadelige effecten hebben op de gezondheid.

Bronvermelding:
www.utwente.nl/nieuws/2020/3/544829/voeding-kan-luchtweginfecties-bij-kinderen-doen-afnemen