Werking citroenmelisse bij psoriasis verhelderd

5 november 2019

Citroenmelisse, Melissa officinalis, is een van de bekendste medicinale planten. De geneeskrachtige werking van melisse vindt men al ver in de oudheid terug, ten tijde van het Corpus Hippocraticum, De Materia Medica van Dioscorides en de manuscripten uit de Middeleeuwen. Hedendaagse farmacopees vermelden de rustgevende, slaapopwekkende effecten. Het kruid kalmeert tevens de spijsvertering. Natuurgeneeskundigen passen de bloemen en bladeren van het kruid ook toe bij tracheobronchitis, hartkloppingen en huidaandoeningen.

Om het traditionele dermatologische gebruik verder te verifiëren, bestudeerden onderzoekers van de afdeling Farmacologie en Chemie van Natuurproducten aan de Universiteit van Athene de werking van citroenmelisse bij psoriasis in een diermodel.

Zij analyseerden ook de inhoudsstoffen van melisse, ter detectie van de stoffen met een geneeskrachtige werking. Voor de analyse werden alle bovengrondse delen van de plant gebruikt, waarvan drie verschillende bereidingen werden gemaakt: een methanolextract, een extract met dichloormethaan en een decoctum (een volgens traditioneel recept bereidde thee met 4,5 gram melisse op 150 ml water). De melissebereidingen werden uitwendig aangebracht. De drie bereidingen bleken aanzienlijk te verschillen in inhoudsstoffen. Het decoctum en daarna het dichloormethaanextract verminderden psoriasis aanzienlijk, terwijl het methanolextract geen effect sorteerde. Het decoctum kon de huidfysiologie herstellen door vermindering van droogheid en herstel van de huidbarrièrefunctie. Het decoctum had bovendien de sterkste antioxidantactiviteit. Onderzoekers bevestigen hiermee het traditionele gebruik van melisse als antioxidant, bij wondgenezing en als huidherstellend middel.


Bronvermelding:
Dimitris D, Ekaterina-Michaela T, Christina K, Ioannis S, Ioanna SK, Aggeliki L, Sophia H, Michael R, Helen S. Melissa officinalis ssp. altissima extracts: A therapeutic approach targeting psoriasis in mice. J Ethnopharmacol. 2020 Jan 10;246:112208. doi: 10.1016/j.jep.2019.112208. Epub 2019 Aug 30.