Zwarte koffie gunstig voor mensen met co-infectie hiv/HCV

24 september 2018

Van oudsher wordt het gebruik van (veel) zwarte koffie in de natuurgeneeskunde ontraden. Het belast de lever en verstoort de balans tussen sympathicus en parasympathicus door haar opwekkende effect.

Uit onderzoek komt echter steeds vaker naar voren dat zwarte koffie wel bepaalde gezondheidseffecten zou hebben. En dat, afhankelijk van de bereidingswijze van de koffie, consumptie van zwarte koffie als gezond beschouwd zou kunnen worden.

Zo blijkt uit een onlangs gepubliceerde Franse analyse dat het gebruik van meer dan drie koppen zwarte koffie per dag mensen met een co-infectie met hiv en het hepatitis C-virus (HCV) beschermt. Deze mensen hebben door hun infecties een groter risico op het ontwikkelen van leverfibrose, cirrose en terminale leverziekten. In de studie halveerde bij deelnemers aan het cohort met een hoge koffieconsumptie de mortaliteit.

De koffiebes bevat polyfenolen en cafeïne, wat hoogstwaarschijnlijk juist leverbeschermende effecten heeft, concluderen de onderzoekers.

Bron:
Carrieri MP, Protopopescu C, Marcellin F, et al. Protective effect of coffee consumption on all-cause mortality of French HIV-HCV co-infected patients. J Hepatol. December 2017;67(6):1157-1167.