Paracetamol beïnvloedt geslachtshormonen

13 Mar, 2018

Paracetamol slikken tijdens de zwangerschap heeft waarschijnlijk zorgwekkende gevolgen voor onze geslachtshormonen. Een grootschalige metabolomics-studie brengt paracetamol in verband met een tekort aan gesulfeerde (actieve) geslachtshormonen. De bevindingen suggereren bovendien dat foetale blootstelling aan paracetamol zelfs kan worden gekoppeld aan een verhoogd risico op mannelijke urogenitale malformatie bij de geboorte (Cohen et al., 2018).

Paracetamol wordt al meer dan 50 jaar gebruikt, en meer dan de helft van de vrouwen neemt het voor verlichting van de pijn terwijl ze zwanger is. Het is de meest gebruikte pijnstiller tijdens de zwangerschap. Deze studie en andere recente gegevens suggereren echter onverwachte bijwerkingen.

Onderzoekers analyseerden het metaboloom (de stofwisseling en haar producten) van 3570 individuen om de invloed van paracetamol op de stofwisseling in kaart te brengen. Uit hun analyse bleek dat paracetamolgebruik leidde tot een vermindering van de mate waarin geslachtshormonen gesulfeerd worden. Omdat paracetamol via sulfatie ontgift wordt, legt het een groot beslag op de sulfatiecapaciteit van het lichaam. Daardoor neemt de mogelijkheid tot sulfaatconjugatie van belangrijke stoffen zoals hormonen af.

Om een voorbeeld van de verstoring in hormonen te noemen: niveaus van het hormoon pregnaandiolsulfaat daalden door paracetamol evenveel als 35 jaar veroudering, of als de normale verlaging gedurende de overgang. Er bestaat vooral een risico als er gedurende de zwangerschap minimaal een maand regelmatig paracetamol wordt gebruikt. De verstoring in sulfatie van de geslachthormonen is drie dagen na het slikken van paracetamol weer hersteld.

‘Het verrassende wat we hebben waargenomen bij mensen die paracetamol innamen, was dat ze allemaal een eigenaardig profiel in hormoonmetabolieten hadden’ legt senior onderzoeker Amalio Telenti, MD, van het J Craig Venter Institute, Californië, uit. De onderzoekers speculeerden dat er wellicht een onderliggende leverdysfunctie door grote doses paracetamol aan ten grondslag zou liggen, ‘want dat is de normale toxiciteit,’ maar verrassend vonden zij dat het met de mate van sulfatie van geslachtshormonen te maken had. De bevindingen zijn vooral relevant voor zwangeren: regelmatig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap wordt ontraden.

De complete tekst van de studie is hier te vinden.

Bron:
Cohen, I. V, Cirulli, E. T., Mitchell, M. W., Jonsson, T. J., Yu, J., Shah, N., … Telenti, A. (2018). Acetaminophen (Paracetamol) Use Modifies the Sulfation of Sex Hormones. EBioMedicine, 28, 316–323.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter