Quercetine bij hooikoorts

14 Jun, 2016

Het is echt genieten van het mooie zomerse weer, behalve als je last hebt van hooikoorts. Tranende, jeukende ogen en een hinderlijke loopneus weerhouden een op de vijf Nederlanders van optimaal plezier te hebben van het buitenzijn. Antihistaminica bieden een oplossing, maar gebruik brengt sufheid en vermoeidheid met zich mee. Bovendien geven sommige mensen de voorkeur aan natuurlijke zorg.

Uit een recent gepubliceerd overzicht van wetenschappelijk onderzoek blijkt het antiallergisch potentieel van quercetine (Mlcek, Jurikova, Skrovankova, & Sochor, 2016). De flavonol quercetine is een bioactieve plantaardige stof behorend tot de groep polyfenolen. De stof is in supplementvorm verkrijgbaar, maar ze wordt van nature aangetroffen in ui, broccoli, groene thee, wijn, de rode schil van appels en andere groenten en fruit.

Quercetine kan multitasken als het om het verminderen van de allergische respons gaat, zo melden reviewers. Het voorkomt de afgifte van histamine uit mestcellen. Het reduceert de afgifte van ontstekingsbevorderende cytokines en leukotriënen. Het remt interleukine IL-4 en de vorming van antigeen specifiek IgE. Het verbetert de Th1/Th2 balans. Als antioxidant remt quercetine het ontstekingsbevorderende enzym lipoxygenase.

Deze eigenschappen tezamen maken quercetine vooral van nut bij het ‘blussen’ van de allergische cascade. Het kan ingezet worden bij acute allergische reacties door hooikoorts. In een klinische studie werd 300 mg per dag als bestanddeel van een combinatiepreparaat met Perilla en vitamine D ingezet ter vermindering van symptomen (Ariano, 2015). In dierstudies is een dosering van 25 mg/ kg lichaamsgewicht gedurende minstens 5 tot 7 dagen veilig en effectief gebleken (Kashiwabara, Asano, Mizuyoshi, & Kobayashi, 2016).

De hele review is hier beschikbaar.

Bronnen:
Ariano, R. (2015). Efficacy of a novel food supplement in the relief of the signs and symptoms of seasonal allergic rhinitis and in the reduction of the consumption of anti-allergic drugs. Acta Bio-Medica : Atenei Parmensis, 86(1), 53–8. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25948028

Kashiwabara, M., Asano, K., Mizuyoshi, T., & Kobayashi, H. (2016). Suppression of neuropeptide production by quercetin in allergic rhinitis model rats. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1), 132. doi:10.1186/s12906-016-1123-z

Mlcek, J., Jurikova, T., Skrovankova, S., & Sochor, J. (2016). Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules (Basel, Switzerland), 21(5). doi:10.3390/molecules21050623

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter