Rozenbottelpower

14 augustus 2017

Na de pracht van de zomerse bloei van de roos, zijn nu de dagen van de glanzende rode bottels gekomen. Dit jaar lijkt overvloedig, de struiken hangen zwaar onder het gewicht van de bottels. Natuurtherapeuten zijn bekend met de medicinale mogelijkheden van de bioflavanoïden, vetzuren, fenolen en het vitamine C-gehalte van de rozenbottel. Onlangs publiceerden wetenschappers van de afdeling toegepaste scheikunde van de Universiteit van Barcelona een overzicht van de geneeskracht van de bottels van de verschillende rozensoorten.

De Spaanse deskundigen zetten nieuwe inzichten uiteen, vanuit moleculair perspectief. Deze gelden als aanvulling op traditioneel gebruik en ter verificatie van het traditionele gebruik (zie onderstaand figuur) (Mármol, Sánchez-de-Diego, Jiménez-Moreno, Ancín-Azpilicueta, & Rodríguez-Yoldi, 2017).

Het gehele literatuuroverzicht is hier gratis beschikbaar.

Bron:
Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. J. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137.