Ruim zes miljard kostenbesparing mogelijk met luteïne en zeaxanthine

7 november 2017

Suppletie met de carotenoïden luteïne en zeaxanthine zou € 6,2 miljard besparen in vermijdbare medische kosten in Europa, zo blijkt uit een marktanalyse van het onderzoeksbureau Frost & Sullivan1. Het rapport meldt dat deze potentiele kostenbesparing van meer dan zes miljard euro te behalen is door dagelijks 10 mg luteïne en 2 mg R,R’ zeaxanthine te suppleren. Als volwassenen van 50 jaar en ouder met tekenen van een vroeg stadium van AMD deze hoeveelheden carotenoïden dagelijks in zouden nemen, zou dat in Europa 175.889 overgangen naar ernstige vormen van AMD kunnen voorkomen. En dit zou op zijn beurt leiden tot een totale medische kostenbesparing van € 6,2 miljard per jaar.

De analyse berust op een berekening van de prevalentie van AMD in Europa, in combinatie met de te verwachten verbeteringen in visus door het gebruik van de carotenoïden. Hier zijn namelijk al verschillende systematische reviews, genaamd AREDS, over gepubliceerd2,3. Ze concludeerden dat de 7% verbetering in gezichtsscherpte zich zou vertalen in een lagere conversie naar ernstige AMD, waardoor er meer dan 6 miljard bespaart zou worden. Vanuit de volksgezondheid bezien betaalt iedere geïnvesteerde euro in de supplementen zich terug met een besparing van 5 euro. Vanuit de persoon gezien, kun je aan zo een kostbaar iets als het behoud van je zicht geen prijskaartje hangen.

Luteïne en R, R’-zeaxanthine, twee carotenoïden gevonden in groene groenten zoals boerenkool, staan bekend om hun antioxidant activiteit. Ze zijn te vinden in het netvlies van het oog. Ze zijn geconcentreerd in de macula, ook wel bekend als de ‘gele vlek’. Omdat de inname van groene groenten laag is, is dagelijkse inname van luteïne en zeaxanthine in totaal meestal ongeveer 1-2 mg/dag, ver onder het niveau van de AREDS-studie.

Het hele verslag is hier in te zien.

Bronnen:
1. Frost & Sullivan. The Economic Benefits of Using Lutein and Zeaxanthin Food Supplements in the European Union [Internet]. Frost & Sullivan. 2017 [cited 2017 Oct 18].
2. Liu R, Wang T, Zhang B, Qin L, Wu C, Li Q, Ma L. Lutein and zeaxanthin supplementation and association with visual function in age-related macular degeneration. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2015;56:252–8.
3. The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group, Chew EY, SanGiovanni J, et al. Lutein/zeaxanthin for the treatment of age-related cataract: Areds2 randomized trial report no. 4. JAMA Ophthalmol. 2013;131:843–50.