Vierde ICNM inspireert, voedt en verbindt

11 augustus 2017

Er zijn veel boeiende internationale congressen in ons vakgebied. Een relatief nieuwe speler in het veld is het Internationale Congres in de Natuurgeneeskunde (ICNM). Begin juli werd het vierde ICNM congres in Londen gehouden. Wat begon als een onbekend initiatief in Parijs heeft zich ontwikkeld tot een bijeenkomst met meer dan vijfhonderd bezoekers uit vijftig verschillende landen. En zo groeit het congres inmiddels uit haar beginnersjasje.

Het organiserende comité van het ICNM congres weet internationale sprekers te trekken die spil zijn in de natuurgeneeskunde anno 2017. Mensen die met hun beide voeten in het vak staan, patiënten zien, les geven, onderzoek uitvoeren en/of functies in beroepsverenigingen bekleden. Deskundigen die uitsluitend werken vanuit de fundamentele principes van holisme en natuurlijke zorg.

Hedendaagse wetenschappelijke publicaties verifiëren de natuurgeneeskundige traditie. Daarmee wordt oude kennis aan nieuwe ontwikkelingen verbonden. Enkele voorbeelden van lezingen waarin deze verbinding plaatsvond. De Britse nutritionist Benjamin Brown sprak over de metabole endotoxemie die ontstaat door een lekkende darm. Al sinds de tijd van de Duitse natuurarts Mayr is het behandelen van de darm een eerste prioriteit om het lichaam te reinigen van toxines. De Australische natuurgeneeskundige Violet Wasson besprak hoe drainage van toxines via de huid biochemisch verloopt, in navolging op de hydrotherapeutische traditie van Kneipp. De Amerikaanse arts Leah Hollon besprak de neurobiologie van miasma’s en hoe transgeneratietrauma via verschillende fysiologische mechanismen overerfbaar kan worden. Ze past genetische analyses toe voor detectie van bepaalde enkel-nucleotide polymorfismen (Engels: single nucleotide polymorphism, afgekort als SNP, uitgesproken als snips) om de patiëntgroep gevoelig voor stress te identificeren en te motiveren voor mindfulness. De Canadees moleculair bioloog en natuurgeneeskundige David Lescheidd plaatste, met behulp van nieuwe inzichten in de neurobiologie van de HPA-as, de oude wetenschap dat geest en lichaam een geheel vormen in een hedendaags perspectief.

Een consortium van Australische, Nieuw-Zeelandse, Canadese en Amerikaanse scholen in de natuurgeneeskunde gaat samenwerken om de bewijsvoering voor natuurgeneeskunde vanuit de praktijk beter in beeld te brengen. Phillip Cottingham sprak over deze ontwikkeling in practice based research. Verschillende sprekers presenteerden practice based research. Onderdeel van hun lezingen waren (dossier)analyses van het herstel van hun patiënten. Zo bracht de Fransman Dominick Leaud- Zachoval een analyse van zijn 1250 patiënten en de relatie tussen herstel en behandeling volgens de diagnostiek van de vier temperamenten. Oncologisch natuurgeneeskundige Colleen Huber presenteerde een analyse van de patiëntpopulatie van haar medisch centrum met het doel kenmerken van responders op haar interventie te kunnen identificeren. In de congreshal werd het onderzoekswerk van (aankomend) vakgenoten gepresenteerd op posters.

Lang niet altijd is er gelegenheid congressen zelf te bezoeken. Gelukkig zijn beeld en geluid van de ICNM-lezingen te bestellen (via icnm2017video.iaproduction.fr). De redactie van OrthoFyto bezocht het congres. In de komende edities brengen we kennis over en rapporteren we ontwikkelingen uit deze ICNM-bron. Toch is het misschien een idee om de datum van het volgende congres alvast te noteren en wellicht uw onderzoeksproject in de vorm van een poster in te dienen. U kunt ook lid worden van de ICNM.

ICNM18 Save the Date – 6 – 8 July 2018, London UK.
Call for abstracts: January 2018
Thema : Naturopathic Medicine – Empowering Future Healthcare
Website: icnmnaturopathy.eu