Over vitamine C en diabetes type 2

04 Oct, 2016

Chinese onderzoekers vonden onlangs een verband tussen een lage inname van vitamine C via de voeding en het risico op diabetes type 2 ( (Li, Wang, Wei, & Yang, 2015).

Ruim 5000 deelnemers werden ingedeeld in vijf groepen op basis van hun vitamine C consumptie. Een deel van deze mensen had diabetes type 2 (n= 502) en een deel niet (n= 4666). Onderzoekers beoordeelden niet alleen het verschil in vitamine C inname in diabetici en niet diabetici, maar hielden namen ook mee de verschillen in gewicht, lengte, BMI, nuchtere bloedsuikerspiegels, bloeddruk, zuivelconsumptie, roken, totale energie-inname, consumptie van vezels, sociaal economische status, bewegingspatroon en rook en drinkgedrag. De uiteindelijke analyse werd gecorrigeerd voor deze factoren, opdat het verschil in risico voor vitamine C inname op diabetesrisico kon worden berekend.

De groep met de hoogste vitamine C inname (meer dan 155 mg/dag) bleek 40% minder kans te hebben op diabetes type 2, ten opzichte van de groep met de laagste vitamine C inname (minder dan 63 mg/dag) (r= -0.029, P< 0.05). Onderzoekers verklaren dit beschermende effect van vitamine C door de antioxidantwerking van vitamine C. Anti-oxidanten, met name vitamine C, hebben het vermogen om glucosetolerantie te verbeteren en perken op die wijze het risico op diabetes type 2 in.

Bron:
Relationship between dietary vitamin C and Type 2 diabetes. Zhong Nan Da Xue Xue Bao. Yi Xue Ban = Journal of Central South University. Medical Sciences, 40 (10), 1109–14. http://doi.org/DOI:10.11817/j.issn.1672-7347.2015.10.009

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter