Vitamine C voorkomt hoge bloeddruk

30 januari 2017

Door: Fleur Kortekaas

Omgevings- en genetische factoren zijn twee belangrijke factoren voor de ontwikkeling van hypertensie, maar uit studies is gebleken dat hypertensie ook kan worden geprogrammeerd door een ongunstige foetale omgeving (in de baarmoeder). Bovendien wordt deze prenatale ontsteking sterk geassocieerd met de hypertensie in volwassen geworden kinderen.

Suppletie van extra vitamine C in de zwangerschap kan een hoge bloeddruk bij het kind op latere leeftijd misschien wel voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Nog niet alle stukjes uit de puzzel zijn compleet en verder onderzoek is nodig, maar uit initiële studies blijkt dat vitamine C deze foetale programmering voor een hoge bloeddruk die in de baarmoeder plaatsvindt, kan voorkomen. Door epigenetische verandering, dus door verandering aan te brengen in de expressie van genen betrokken bij het reguleren van de bloeddruk, voorkomt ascorbinezuur de schadelijke ontstekingsbevorderende effecten van prenatale blootstelling aan lipopolysacchariden. Lipopolysacchariden zijn giftige bestanddelen uit celwanden van gramnegatieve bacteriën (Wang et al., 2016).

Het hele artikel is hier in te zien.

Bron:
Wang, J., Yin, N., Deng, Y., Wei, Y., Huang, Y., Pu, X., … Grudpan, K. (2016). Ascorbic Acid Protects against Hypertension through Downregulation of ACE1 Gene Expression Mediated by Histone Deacetylation in Prenatal Inflammation-Induced Offspring. Scientific Reports, 6, 39469.