Op welke weefsels behalve het bot werkt vitamine D in?

03 Nov, 2016

Dat vitamine D van belang is voor sterke botten weet iedereen, maar wat doet vitamine D nog meer? In maar liefst zeventien verschillende lichaamsweefsels worden receptoren voor vitamine D aangetroffen. Dit is een indicator voor een veel bredere werking van vitamine D dan tot dus toe werd verondersteld. Onderzoekers analyseerden daarom alle wetenschappelijke publicaties die specifiek deze ‘niet aan de spieren of het skelet’- verbonden functies belichtten (Wimalawansa 2016).

Uit de analyse blijkt dat vitamine D de regulering van bloeddruk vergemakkelijkt, en van invloed is op de gladde musculatuur van het (vaat)endotheel. Hierdoor is het van belang in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vitamine D (1,25 (OH) 2D) verbetert tevens immuniteit, vermindert ontsteking, en verlaagt de incidentie en de ernst van veel voorkomende vormen van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten.

De meeste studies wijzen op significante beschermende effecten voor vitamine D bij de mens als het serumniveau van 25 (OH) D de minimale grens van 30ng/mL gedurende het hele jaar overschreden wordt.

Bron:
Wimalawansa, Sunil J. 2016. ‘Non-Musculoskeletal Benefits of Vitamin D.’ The Journal of steroid biochemistry and molecular biology. www.ncbi.nlm.nih.gov (September 26, 2016).

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter