Op welke weefsels behalve het bot werkt vitamine D in?

3 november 2016

Dat vitamine D van belang is voor sterke botten weet iedereen, maar wat doet vitamine D nog meer? In maar liefst zeventien verschillende lichaamsweefsels worden receptoren voor vitamine D aangetroffen. Dit is een indicator voor een veel bredere werking van vitamine D dan tot dus toe werd verondersteld. Onderzoekers analyseerden daarom alle wetenschappelijke publicaties die specifiek deze ‘niet aan de spieren of het skelet’- verbonden functies belichtten (Wimalawansa 2016).

Uit de analyse blijkt dat vitamine D de regulering van bloeddruk vergemakkelijkt, en van invloed is op de gladde musculatuur van het (vaat)endotheel. Hierdoor is het van belang in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vitamine D (1,25 (OH) 2D) verbetert tevens immuniteit, vermindert ontsteking, en verlaagt de incidentie en de ernst van veel voorkomende vormen van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten.

De meeste studies wijzen op significante beschermende effecten voor vitamine D bij de mens als het serumniveau van 25 (OH) D de minimale grens van 30ng/mL gedurende het hele jaar overschreden wordt.

Bron:
Wimalawansa, Sunil J. 2016. ‘Non-Musculoskeletal Benefits of Vitamin D.’ The Journal of steroid biochemistry and molecular biology. www.ncbi.nlm.nih.gov (September 26, 2016).