De pijnstiller vitamine D

02 Dec, 2016

Door: Fleur Kortekaas

De ontdekking van vitamine D-receptoren in spiercellen bracht onderzoekers op het idee vitamine D te onderzoeken als pijnstiller voor onverklaarbare spier- en gewrichtspijn (zoals fibromyalgie).

En inderdaad: pijnreductie door vitamine D-suppletie (50.000 i.e. orale vitamine D3 per week gedurende twaalf weken) vindt plaats bij volwassenen met aspecifieke spier- en gewrichtspijn, zo blijkt uit Turks onderzoek. Bij alle deelnemers van het onderzoek was sprake van vitamine D tekort (25-OH D3 < 25ng/mL).

Een bijkomstigheid van de vitamine D suppletie was bovendien een sterk verbeterde slaap, minder vermoeidheid en een groter welzijn (minder depressie en betere kwaliteit van leven)(Yilmaz, Salli, Cingoz, Kucuksen, & Ugurlu, 2016).

Vitamine D stilt de pijn via verschillende mechanismen: zo vergroot vitamine D-suppletie de spierkracht, beïnvloedt het spiercontractie en remt het ontstekingen. Suppletie van vitamine D is dus een eenvoudige en voordelige manier om niet-specifieke-musculoskeletale pijn te beïnvloeden. Deze interventie is van bijzonder belang voor niet-westerse immigranten in West-Europa. Zij zijn gevoelig voor vitamine D-deficiëntie en hebben bovendien ook vaker musculo-skeletale problemen dan blanke mensen.

Bron:
Yilmaz, R., Salli, A., Cingzos, H.T., Kucuksen, S., & Ugurlu, H. (2016). Efficacy of vitamin D replacement therapy on patients with chronic nonspecific widespread musculoskeletal pain with vitamin D deficiency. International Journal of Rheumatic Diseases.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter