Consumptie kippenei bij diabetes type 2

05 Jun, 2018

Voor behandelaren in de nutritionele geneeskunde is het wellicht geen verrassing, maar uit onderzoek is gebleken dat ruim gebruik van eieren door mensen met diabetes type 2 niet tot een extra cardiovasculair risico leidt (Fuller et al., 2018).

Mensen met overgewicht, prediabetes of diabetes type 2 die twaalf eieren of meer aten, hadden gelijkwaardige niveaus CRP, triglyceriden en cholesterol (allen indicatoren voor hart- en vaatziekten) als de groep mensen die minder dan twee eieren per week gebruikten. Het is dus geen probleem om veel eieren te eten als je diabetes type 2 hebt. Consumptie van veel eieren heeft geen enkele invloed op het cholesterolgehalte, zoals decennialang werd gedacht.

Eigeel is rijk aan cholesterol. Over het algemeen heeft cholesterol uit de voeding weinig invloed op cholesterolniveaus in het lichaam. Het is met name de kwaliteit van vet die bepaalt of endogene cholesterolniveaus stijgen. Consumptie van eieren kan ook aangemoedigd worden omdat het van alle dierlijke eiwitten de minste CO2-(milieu)belasting geeft.

Bron:
Fuller, N. R., Sainsbury, A., Caterson, I. D., Denyer, G., Fong, M., Gerofi, J., … Markovic, T. P. (2018). Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study—randomized weight-loss and follow-up phase. The American Journal of Clinical Nutrition.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter