Gezonder brein met rauwe voeding

24 Apr, 2018

Op zoek naar een goed gevoel? Eet natuurlijk, dat wil zeggen rauwe groenten en fruit. Dat is de eenvoudige boodschap van onderzoekers van de Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland). Ze constateerden dat rauwe groenten en fruit beter kunnen zijn voor de geestelijke gezondheid dan de gekookte, ingeblikte en verwerkte varianten ervan.

Voor deze studie werden meer dan 400 jonge volwassenen uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten van 18 tot 25 jaar onderzocht. Dat is de leeftijdsgroep met over het algemeen de laagste groente- en fruitconsumptie en daarnaast een hoog risico op geestelijke gezondheidsproblemen.

Door middel van een enquête werd de consumptie van rauwe groenten en fruit versus hun gekookte en verwerkte varianten beoordeeld. Ook werd gekeken naar de geestelijke gezondheid, de levensstijl en demografische variabelen die het gemeten effect kunnen beïnvloeden, zoals beweging, slaap, ongezonde voeding, chronische ziekten, sociaaleconomische status, etniciteit en geslacht.

Consumptie van rauwe groenten en fruit voorspelde een verminderd voorkomen van symptomen van psychische aandoeningen, zoals depressie. Niveaus van geestelijke gezondheid en welzijn, zoals positieve stemming, tevredenheid en welbevinden verbeterden er juist door. Voor gekookte, ingeblikte en verwerkte groenten en fruit waren de geestelijke gezondheidsvoordelen aanzienlijk minder.

De top tien rauwe voedingsmiddelen die volgens de onderzoekers gerelateerd zijn aan een betere geestelijke gezondheid zijn bananen, appels, wortelen, donkere bladgroentes zoals spinazie, grapefruit, sla, citrusvruchten, verse bessen, komkommer en kiwi’s (Brookie, Best, & Conner, 2018).

Bron:
Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers in Psychology, 9, 487.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter