Video beschikbaar: Cardioloog bepleit gezonde leefstijl in het Europees Parlement

7 mei 2018

Dr. Aseem Malhotra, de internationaal bekende Britse cardioloog en anti-medicijnactivist sprak op 14 april het Europees Parlement toe over de te behalen winst met gezonde leefstijl als medicijn. Gedurende twee uur sprak hij over de noodzakelijke revolutie in de gezondheidszorg en lichtte toe waarom beleidsmakers het EU-gezondheidsbeleid drastisch zouden moeten aanpassen. Deze supersessie is beschikbaar en een absolute aanrader om te beluisteren.

Gedurende de vergadering van het Europees Parlement werd zijn betoog bijgestaan door lezingen van onder meer professor Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie van het LUMC en pleitbezorger van leefstijlgeneeskunde.

Als een van de meest invloedrijke cardiologen leidt dr. Aseem Malhotra een campagne tegen overmatig suikergebruik en onnodig medicijngebruik. Na zijn documentaire ‘The Big Fat Fix’, schreef hij het wereldwijd vertaalde en verspreide bestsellerboek genaamd ‘The Pioppi Diet’.

Dr. Malhotra gaat vooral prominent in de aanval tegen het standaardadvies betreffende verlaging van de consumptie van verzadigd vet ten behoeve van de vermindering van het risico op hart- en vaatziekten. Hij hekelt wat hij benoemt als ‘de obsessie’ van het gangbare medische beleid met niveaus van totaalcholesterol. Dit heeft volgens hem geleid tot de overmedicatie van miljoenen mensen met statines. En het heeft de aandacht afgeleid van de grootste risicofactor namelijk atherogene dyslipidemie. Het is zijn standpunt dat dit overdiagnose en -behandeling tot gevolg heeft, hetgeen vervolgens de grootste bedreiging vormt voor de gezondheidszorg. Alleen in Engeland zou dit beleid al leiden tot twee miljard aan extra kosten voor onnodige testen en behandeling.

De video van de presentatie is terug te zien via www.youtube.com