Vitamine C beschermt bij dierlijke, nitrietrijke voeding

24 april 2018

In onderzoek naar het verband tussen nitraat (NO3) en nitriet (NO2) in de voeding en het risico op diabetes type 2, is een bevestiging gekomen dat de inname van ruim voldoende vitamine C belangrijk is (Bahadoran et al., 2017).

In deze langlopende Iraanse studie, de ‘Tehran Lipid and Glucose Study’ werden 2139 volwassenen in de leeftijd van 20-70 jaar gedurende een aantal jaar gevolgd. Daarbij werd de inname van nitraat en nitriet uit de voeding berekend.

Uit de studie blijkt dat mensen met een hoge inname van nitriet uit dierlijke producten een hoger risico hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen. Een hoge vitamine C-consumptie was daarentegen geassocieerd met een lager risico op diabetes type 2, zelfs in de groep mensen met een hoge inname van nitriet.

Plantaardige bronnen van nitriet, evenals dierlijke of plantaardige bronnen van nitraat, bleken niet van invloed te zijn op het diabetesrisico. Uit de studie blijkt dat alleen het nitriet in bewerkte, dierlijke producten een risico vormt voor de ontwikkeling van diabetes type 2.

Nitriet wordt onder invloed van maagzuur omgezet in nitrosamine-verbindingen. Deze verbindingen kunnen insulineresistentie en kanker veroorzaken. De aanmaak van nitrosaminen wordt ook bevorderd door het bakken op hoge temperaturen (bv. frituren).

Reactieve stikstofverbindingen kunnen, net als reactieve zuurstofverbindingen, schade toebrengen aan cellen en DNA. Gedurende de dag produceert onze stofwisseling vrije stikstof- en zuurstofradicalen, als bijproduct van de energiestofwisseling. Ons lichaamseigen antioxidantsysteem moet dit kunnen opvangen. Bij chronische ziekten is er sprake van een verhoogde oxidatieve stress, zo ook bij diabetes type 2. Het kan zijn dat de voorraad lichaamseigen antioxidantenzymen deze vrije radicaaldruk niet op kan vangen en aanvulling van antioxidanten uit de voeding noodzakelijk is. Vitamine C is de belangrijkste wateroplosbare antioxidant.

Bron:
Bahadoran, Z., Mirmiran, P., Ghasemi, A., Carlström, M., Azizi, F., & Hadaegh, F. (2017). Vitamin C intake modify the impact of dietary nitrite on the incidence of type 2 diabetes: A 6-year follow-up in Tehran Lipid and Glucose Study. Nitric Oxide, 62, 24–31.