Voedingsstoftekorten voor de hersenen bij alzheimer

13 Mar, 2018

Het is onduidelijk aan welke voedingsstoffen in de hersenen een tekort bestaat bij de ziekte van Alzheimer. Franse onderzoekers van de Universiteit van Toulouse voerden daarom een meta-analyse uit naar nutriëntdeficiënties in bloed en cerebrospinale vloeistof van mensen met de ziekte van Alzheimer (de Wilde, Vellas, Girault, Yavuz, & Sijben, 2017).

Een groot scala aan voedingsstoffen werd daarbij beoordeeld: vitamines, mineralen, spoorelementen, micronutriënten en vetzuren. Op basis van meer dan honderd publicaties stelden onderzoekers vast dat er sprake was van significant lagere cerebrospinale niveaus docosahexaeenzuur (DHA), choline en cholineverbindingen met vetten (bv. fosfatidylcholine), foliumzuur, vitamine B12, vitamine C en vitamine E. In bloedmonsters bleek er sprake te zijn van deficiënties in DHA, eicosapentaeenzuur (EPA), choline, fosfatidylcholine en selenium.
Een soortgelijke, eerder uitgevoerde meta-analyse liet al zien dat patiënten met de ziekte van Alzheimer lagere nutriëntwaardes hadden van vitamine A, B12, C, E en foliumzuur ten opzichte van hun cognitief gezonde leeftijdsgenoten.

De complete tekst van het onderzoek is hier te lezen.

Bron:
de Wilde, M. C., Vellas, B., Girault, E., Yavuz, A. C., & Sijben, J. W. (2017). Lower brain and blood nutrient status in Alzheimer’s disease: Results from meta-analyses. Alzheimer’s & Dementia (New York, N. Y.), 3(3), 416–431.