Vitamine B12 bij ziekte van Alzheimer

18 Jun, 2018

Bij lichte tot matig ernstige vormen van de ziekte van Alzheimer wordt de geneesmiddelengroep cholinesteraseremmers ingezet. Deze medicijnen gaan bij een deel van de patiënten met Alzheimer-dementie op de korte termijn verdere verslechtering tegen en geven een beperkte cognitieve verbetering. Het geneesmiddel vormt een complex met acetylcholinesterase, waardoor dit enzym tijdelijk wordt geïnactiveerd. Langere aanwezigheid van acetylcholine in de synaptische spleet verbetert de cholinerge neurotransmissie.

Onderzoekers hebben ontdekt dat dit geneesmiddel suboptimaal werkt als er sprake is van een vitamine B12-tekort (Cho, Huang, Lee, Chan, & Hong, 2018). Het geneesmiddel werkt in dat geval tot twee keer minder goed, met als gevolg dat het proces van geheugenverlies en cognitieve achteruitgang twee keer zo snel plaatsvindt.

Bron:
Cho, H. S., Huang, L. K., Lee, Y. T., Chan, L., & Hong, C. T. (2018). Suboptimal Baseline Serum Vitamin B12 Is Associated With Cognitive Decline in People With Alzheimer’s Disease Undergoing Cholinesterase Inhibitor Treatment. Frontiers in Neurology, 9, 325.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter