Yoga voor chronische ziekte

9 augustus 2016

Multiple Sclerose (MS) is een chronische progressieve auto immuun ziekte die een sterke impact heeft op iemands leven. Vaak voorkomende klachten zijn vermoeidheid, depressie en paresthesie. De Cochrane samenwerking laat zien dat sport en beweging kan helpen bij vermoeidheid. Hiernaast is er een onderzoek dat speciaal gekeken heeft naar yoga en bewegen in water. Een groep van 45 vrouwen met MS werd ingedeeld in drie groepen en gevolgd over acht weken. Het resultaat was een significante vermindering van alle drie de klachten, met speciale nadruk op het risico op depressie. Wellicht is er met yoga iets speciaals aan de hand.

Er zijn aanwijzingen dat de oefeningen ook kunnen helpen bij astma. Een review laat zien dat er kleine verbeteringen zijn op het gebied van symptomen en kwaliteit van leven. Er zijn naast deze twee voorbeelden nog meer bewijs voor het effect van mindfulness en ontspanning. Naast stressreductie kan het ook zorgen voor een vermindering van twee belangrijke ontstekingsmarkers. NF-ĸB en IRF-1 verzorgen een belangrijk aspect in de immuunrespons en veroorzaken inflammatie. Deze twee markers werden significant verminderd bij het gebruik van meditatie.

Bronnen:
Yang, Zu-Yao, et al. ‘Yoga for asthma.’ The Cochrane Library (2016).

Razazian, Nazanin, et al. ‘Exercising Impacts on Fatigue, Depression, and Paresthesia in Female Patients with Multiple Sclerosis.’ Medicine and science in sports and exercise 48.5 (2016): 796- 803.

Black, David S., et al. ‘Yogic meditation reverses NF-kB and IRF-related transcriptome dynamics in leukocytes of family dementia caregivers in a randomized controlled trial.’ Psychoneuroendocrinology 38.3 (2013): 348-355.