De maag als zuurproducerend orgaan

28 Mar, 2022

OrthoFyto 3/16
Christel Stevens

De natuur denkt niet, de natuur doet. En zij doet dingen niet zomaar. Of het nu gaat om de verbinding tussen onze darmen en ons brein of onze darmen en ons immuunsysteem: tal van literatuur en steeds meer wetenschappelijk onderzoek richt zich op deze onderwerpen. De focus ligt daarbij vooral op de darm, waardoor de start van het spijsverteringsproces vergeten wordt: de maag. Terwijl de darmen toch echt moeten eten wat de maag schaft.

Wat in de maag niet goed voorverteerd wordt, kan de darm niet meer herstellen. Maagzuur is noodzakelijk voor de absorptie van veel bouwstoffen zoals mineralen, aminozuren en vetzuren. Indien te weinig maagzuur aanwezig is, komen te veel onverteerde eiwitbestanddelen in het duodenum terecht, met als gevolg dat de peptidasen deze niet voldoende kunnen splitsen naar aminozuren. Het gevolg is een rottingsflora met bijhorende endogene toxineproductie en het ontstaan van veel biogene aminen, zoals histamine.

Wilt u dit artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronnen:
1. Fukase K, et al. Effect of eradication of Helicobacter Pylori on incidence of metachronous gastric carcinoma after endoscopic resection of early gastric cancer: an open-label, randomised controlled trial. Lancet. 2008:372(9636):392-397.
2. Jonathan V. Wright et al. Waarom maagzuur goed voor je is. 2013.
3. Ralf Abels, Marijke De Waal-Malefijt. Ortho Linea Darmtherapie 2010.
4. Natasha Campbell-Mc Bride MD. Gut and psychology Syndrome, natural treatment for. ISBN 9780954852023.

Laat een reactie achter