Metabool Syndroom: de ontspoorde stofwisseling

30 januari 2017

Door: Fleur Kortekaas

Het Metabool Syndroom (MetS) komt voort uit het ontstaan van insulineresistentie. Dit leidt tot een verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedlipidewaardes en viscerale vetophoping. Als de stofwisseling ontspoort, kan het lichaam zich niet meer goed voeden. Iedere metabole verstoring is dus het begin van een gezondheid ondermijnende situatie. Het lijf raakt ontregeld in zijn diepste essentie.

In de komende vier edities van OrthoFyto laten we verschillende deskundigen aan het woord over MetS. Veel mensen lopen ongemerkt rond met dit metabole syndroom. Dokters zien slechts het topje van de ijsberg van de groep patiënten die ze zouden moeten zien. Ondanks de ernst van de situatie merken mensen MetS namelijk niet op. Een hoge bloeddruk, een gezwollen lever, een torenhoge bloedsuikerspiegel en verstoorde bloedvetten geven op korte termijn namelijk weinig hinderlijke klachten.

Gelukkig is een lichaam zo krachtig, dat zij deze ernstige verstoring kan terugdraaien. U zou denken dat daar rigoureuze maatregelen voor nodig zijn; een harde hand om met oneindig veel kracht en inspanning het traject om te buigen. Niets is minder waar: met een gezonde levensstijl, goed eten, voldoende bewegen, op tijd slapen en ontspanning heeft het lichaam het vermogen om de ernstige ontregeling geleidelijk weer te herstellen. Ons OrthoFytovierluik over MetS gaat over de manier waarop mensen begeleid en geholpen kunnen worden dit leefstijlmedicijn tot zich te nemen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 12 in OrthoFyto 1/17.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50