Minder medicatie door slimmer eten

02 Dec, 2019

Door Els Smits

In 1994 studeerde Connie Hoek af als diëtist. In de opleiding leerde ze dat minder eten en meer bewegen de juiste aanpak was voor overgewicht. Maar ze zag metabool ontregelde mensen bij wie niet zo goed of helemaal niet werkte. In 2006 startte ze een eigen praktijk in Ter Aar en omgeving, met het idee om het anders aan te pakken. Ze zocht samenwerking met praktijkondersteuners en huisartsen die openstaan voor een meer holistische aanpak bij metabole ontregeling, met name diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het blijkt een gouden driehoek van samenwerking en motivatie te zijn.

Bijna iedereen met overgewicht heeft een of meer diëten achter de rug die zijn gebaseerd op minder eten en meer bewegen. Dat blijkt vaak niet te helpen en mensen worden er futloos en hongerig van. Kortstondig afvallen lukt vaak nog wel, maar drie jaar later is er weer dezelfde stijgende lijn. Een Nederlander komt gemiddeld een pond per jaar aan. Dat lijkt niet zoveel, maar telt aardig op na twintig jaar. Sinds 2006 pakt Connie Hoek het anders aan, met de boodschap: Eet niet minder, maar eet slimmer en anders. Eet voedsel dat heel weinig insuline vraagt om de cel ingebracht te worden. Dus onder andere veel groenten, wat vlees, vis, gevogelte, noten, eieren, yoghurt of kaas en een beetje fruit, liefst in combinatie met wat gezonde vetten. En zorg daarnaast voor minder eetmomenten op een dag (hooguit drie), met een lange periode van ‘metabole rust’ tussen de avond- en de eerstvolgende maaltijd. Bij dat advies geeft ze een goede fysiologische uitleg.

Bijna iedereen met overgewicht heeft een of meer diëten achter de rug die zijn gebaseerd op minder eten en meer bewegen. Dat blijkt vaak niet te helpen en mensen worden er futloos en hongerig van. Kortstondig afvallen lukt vaak nog wel, maar drie jaar later is er weer dezelfde stijgende lijn. Een Nederlander komt gemiddeld een pond per jaar aan. Dat lijkt niet zoveel, maar telt aardig op na twintig jaar.

www.hoekenco-dietisten.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 18 in OrthoFyto 6/19. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding:
  1. Pot, G. K., Battjes-Fries, M. C., Patijn, O. N., Pijl, H., Witkamp, R. F., de Visser, M., … Voshol, P. J. (2019). Nutrition and lifestyle intervention in type 2 diabetes: pilot study in the Netherlands showing improved glucose control and reduction in glucose lowering medication. BMJ Nutrition, Prevention & Health, bmjnph-2018-000012.
  2. Hoek&Co in diabetes documentaire 2014 Keer Diabetes2 Om
  3. Wetenschappelijke resultaten & onderzoek. Geraadpleegd op 10 oktober 2019

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Ze werkt momenteel voor het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg en OrthoFyto en is docent bij Esoterra Massage-opleidingen.

Laat een reactie achter