De schildklier als leefstijlorgaan

15 april 2016

OrthoFyto 2/16
Els Smits

Het is alom bekend dat schildklierpathologie lastig te diagnosticeren is. In OrthoFyto 3/15 is daar in meerdere artikelen aandacht aan besteed. Uit die artikelen blijkt dat leefstijlgeneeskunde een belangrijke rol speelt in het herstel van de schildklierfunctie. In dit nummer met diagnostiek en behandeling als focus, nemen we een kijkje in de praktijk bij arts voor integrale en leefstijlgeneeskunde Kim van Wetten. Zij vertelt over de mogelijke diagnostiek en behandelingsopties bij aanhoudende schildklierproblematiek.

Als integraal werkend arts heeft Kim van Wetten zich toegelegd op de behandeling van autisme, darmproblemen, vermoeidheid, ziekte van Lyme en co-infecties, schildklier- en/of bijnieruitputting. Zoals voor veel aandoeningen geldt, is er ook een relatie tussen stress en de schildklierfunctie. Een bekend voorbeeld is dat bij vasten het actieve schildklierhormoon (T3) op een laag pitje komt te staan. Mensen met een schildklierprobleem hebben vaak een onderliggend bijnierprobleem.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronnen:
1. Bosma-den Boer MM, van Wetten M, Pruimboom L. Chronic inflammatory diseases are stimulated by current lifestyle: how diet, stress levels and medication prevent our body from recovering. Nutrition & Metabolism 2012 9:32;
2. Wilson JM. Bijnieruitputting. ISBN-13: 9789079872251;
3. Barnes BO, Galton L. De trage schildklierwerking – de niet herkende ziekte. ISBN: 9789079872619.