Voedingsstoffen bij chronische inflammatoire longziekten

4 februari 2019

Door: Dr. Alie de Boer

Het aantal patiënten dat lijdt aan een chronische inflammatoire longziekte, zoals COPD (chronic obstructive pulmonary disease), astma of ILD (interstitiële longziekten, waaronder sarcoïdose), neemt toe. Een chronische ontsteking kan ontstaan als de ontstekingsreactie onnodig lang doorgaat. Vitamine E en omega 3-vetzuren lijken van alle voedingsstoffen het gunstigst op dit proces uit te werken. Dat blijkt uit onze recente literatuurstudie.

Doorgaans zijn ontstekingsreacties in het lichaam strak gereguleerd; er worden verschillende signalen afgegeven om cellen naar de plek van de ontsteking te krijgen en de indringer ten slotte te verwijderen. Daarna wordt de reactie afgebroken. Maar als deze ontstekingsreactie niet goed gestopt wordt of zelfs spontaan opkomt, kan een chronische ontsteking ontstaan. Dit is het geval als de productie van cytokinen blijft doorgaan terwijl er geen indringers (meer) in het lijf zijn. Hoewel deze chronische inflammatoire longziekten veel van elkaar verschillen, is zo’n uit de hand gelopen ontstekingsreactie ook de sleutel tot het begrijpen van het ontstaan van deze ziekten.

Om deze ontsteking tegen te gaan, kunnen patiënten verschillende typen medicatie voorgeschreven krijgen, waaronder glucocorticosteroïden. Ze werken anti-inflammatoir en helpen zo de ziekte onder controle te houden. De dosis medicijnen moet echter vaak verhoogd worden en een deel van de patiënten wordt er zelfs resistent voor, terwijl men wel last kan blijven houden van de bijwerkingen. Ook voedingsstoffen kunnen een effect hebben op het werkingsmechanisme van glucocorticosteroïden en op ontstekingsreacties in het algemeen. Daarom is in diverse onderzoeken gekeken naar de potentiële positieve effecten op deze ziekten van voedingsstoffen, voedingsmiddelen of zelfs specifieke diëten zoals het mediterraan dieet. Deze onderzoeken zijn echter zeer verschillend geweest en variëren zowel in kwaliteit als in studieopzet. Er zijn onder andere in-vitro-studies, dierstudies, observationele studies, interventiestudies met gezonde vrijwilligers en interventiestudies met patiënten gepubliceerd waarin de effecten van specifieke voedingsstoffen of diëten waren bestudeerd. In deze literatuurreview is geprobeerd inzichten uit deze verschillende studies te combineren: wat zijn veelbelovende voedingsstoffen bij de behandeling van chronisch inflammatoire longziekten?

Lees het gehele artikel vanaf pagina 12 in OrthoFyto 1/19.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding

de Boer A, van de Worp W. R. P. H., Hageman G. J., & Bast A. (2017). The effect of dietary components on inflammatory lung diseases – a literature review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 1–17.