Omgevingsfactoren dragen bij aan voedselallergie

14 Nov, 2024

De rol van bacteriële toxines en omgevingsfactoren in de ontwikkeling van voedselallergieën is een groeiend onderzoeksgebied. Voedselallergieën zijn de laatste jaren wereldwijd steeds vaker een probleem. Hoewel genetische factoren hierin een rol spelen, blijkt ook een omgeving, zoals blootstelling aan vervuiling en bacteriën van belang te zijn voor het ontstaan van allergieën.

Genetische predisposities, zoals polymorfismen in de SPINK5 -, STAT6 -, HLA - en FOXP3-genen, verhogen de gevoeligheid voor voedselallergiën. Omgevingsfactoren, zoals voeding, blootstelling aan vervuiling en het vroege microbioom, beïnvloeden echter ook de ontwikkeling van allergiën. Bijvoorbeeld, inname door de moeder van omega 3-vetzuren en vitamine D tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op voedselallergie bij kinderen. Daarnaast kan blootstelling aan allergenen en vervuiling de genetische vatbaarheid verhogen.

Ten aanzien van de rol van bacteriële toxines bij het ontstaan van voedselallergie is er met name onderzoek gedaan naar de rol van Staphylococcus aureus. Deze bacterie staat bekend om het veroorzaken van voedselvergiftiging, maar het kan ook bijdragen aan allergische reacties. S. aureus produceert enterotoxinen die de mucosale tolerantie in de darmen kunnen verstoren, wat kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor voedselallergenen. Dit is vooral problematisch bij mensen met atopische dermatitis, een huidaandoening die vaak gepaard gaat met een verzwakt immuunsysteem, en jonge kinderen.

Naast bacteriën spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol in de ontwikkeling van voedselallergieën. Het milieu heeft invloed op het immuunsysteem door factoren zoals luchtvervuiling (fijnstof), voeding en de darmmicrobiota. In stedelijke gebieden kan (vroege blootstelling aan) luchtvervuiling het risico op allergieën verhogen, mogelijk door ontstekingsreacties in het immuunsysteem te verergeren.

Aan de andere kant kunnen gezonde omgevingsfactoren, zoals een gevarieerde voeding en vroege blootstelling aan microben, helpen om het immuunsysteem te trainen en te voorkomen dat het overreageert op onschadelijke stoffen, zoals voedselallergenen. De combinatie van bacteriële toxines en omgevingsfactoren heeft dus een complexe invloed op de ontwikkeling van voedselallergieën.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Unar, A., Qureshi, M., Afridi, H. I., & Wassan, S. (2024). The Role of Bacterial Toxins and Environmental Factors in the Development of Food Allergies. Allergies, 4(4), 192-217.